Hürriyet Gazetesi yazarlarından Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinde, dün CHP Genel Merkezi'nde gerçekleşen Kılıçdaroğlu-Kocaoğlu görüşmesini yazdı. Kocaoğlu'nun adaylığa tekrar sıcak bakmasıyla İzmir'de hesapların karıştığını ifade eden Selvi'nin yazısı şu şekilde:

 

"CHP’de en garanti yer olarak görünen İzmir’de Aziz Kocaoğlu krizi patlak verdi. İzmir büyükşehir belediye başkan adayının açıklanması beklenen parti meclisi toplantısı öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek “Yarışta ben de varım” diyen Aziz Kocaoğlu’nun tavrı hesapları altüst etti. İzmir adayının açıklanması ertelendi.

GERGİN GÖRÜŞME

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir büyükşehir belediye başkan adayı olmasına ilk itiraz İYİ Parti’den gelmişti. Babası Nurettin Soyer’in MHP davasındaki rolü nedeniyle, İYİ Parti Tunç Soyer ismine ülkücü tabanın sıcak bakmayacağını bildirmişti. Ancak ibrenin Tunç Soyer’e kayması üzerine İYİ Parti, PM toplantısından bir gün önce net bir şekilde CHP Genel Merkezi’ne iletiyor. Ama asıl çıkışı Aziz Kocaoğlu yapıyor. Dünkü PM’de İzmir adayının ilan edileceği yönünde sinyalleri alınca bir gün önce Ankara’ya geliyor. Dün CHP’de önce MYK toplantısı, ardından da PM yapılacaktı. MYK’da belirlenen isimler PM’de karara bağlanıp açıklanacaktı. Aziz Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu ile MYK toplantısından önce görüşüyor. Kılıçdaroğlu’nun “Sakin ol başkan” demesine rağmen Aziz Kocaoğlu çok sinirli olduğu için görüşme gergin bir ortamda cereyan ediyor. Aziz Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun yanına sinirli bir şekilde giriyor. İlk sözü, “Çok sinirliyim” oluyor. Bir ara sesini yükseltince Kılıçdaroğlu, “Başkan sakin ol” deme gereği hissediyor. Kemal Bey’in “Ne içersin?” sorusuna “Bir şey içmeyeceğim” diye karşılık veriyor. “Bugün karar alacak mısınız?” diye Kılıçdaroğlu’na soruyor. Kılıçdaroğlu’nun “Değerlendiriyoruz” demesi üzerine, “Size Tunç Soyer ve Tuncay Özkan olursa olmaz demiştim” diye itirazlarını sıralıyor. İki isme itirazını belirttikten sonra Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur başta olmak üzere bir-iki ismin olabileceğini söylüyor. Zaten görüşme çok uzun sürmüyor.

AZİZ KOCAOĞLU’NUN KARARI

Aziz Kocaoğlu, hesapları değiştiren kararını ise görüşmenin sonunda iletiyor. İzmir’e aday olduğunu söylüyor. Aziz Kocaoğlu İzmir’de önemli bir güçtü. Onsuz hesap yapılamaz deniliyordu. Olağanüstü kongre sürecinde Muharrem İnce’nin yanında yer aldığı için Aziz Kocaoğlu’nun aday olmadığını açıklaması Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmıştı. Aziz Kocaoğlu’nun son anda yeniden ortaya çıkıp, Kılıçdaroğlu ile görüşüp aday olduğunu açıklamasıyla birlikte hesaplar karıştı. Kocaoğlu’nun etrafında, kendisi ya da istediği biri aday gösterilmediği takdirde “bağımsız aday” olma seçeneğini bile değerlendirdiği söyleniyor. Aziz Kocaoğlu, bağımsız aday olarak çıkarsa kendisi kazanmasa da CHP’ye kaybettirebilir. Aziz Kocaoğlu, bombanın pimini çekip Kılıçdaroğlu’nun kucağına bıraktı. CHP’nin en garanti olarak gördüğü İzmir’de hesaplar karıştı.

Yazının tamamı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/chpde-izmir-krizi-ak-partide-istanbul-soylentisi-41085543