Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programını (YEP) açıkladı. Toplantı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde gerçekleşiyor. Bakan Albayrak , tüm paydaşların bir araya gelerek hazırladığı YEP sunumunda, ekonomimizin güçlü ve zayıf yanlarını biliyoruz dedi. 2019 büyüme hedefi yüzde 5.5'tan yüzde 2.3'e çekildi. Aynı yıl için enflasyon hedefi ise yüzde 15.9, 2020 için ise yüzde 9.8 olarak güncellendi. 2019 yılı için kamuda 60 milyar TL tasarruf öngörülürken 16 milyar TL gelir arttırımı elde edilecek. Böylece 76 milyar liralık kaynak yaratılacak.

Programda ekonomik büyüme, cari açık, enflasyon ve bütçe açığı temel parametrelerinde gelecek üç yıla ilişkin verilecek

projeksiyon, en önemli ana başlıklar olacak. Programda ayrıca bu projeksiyonlara baz teşkil eden maliye politikası çerçevesinin detayları izlenecek. Bakan Albayrak geçtiğimiz hafta YEP'de gerçekçi, günün sorunlarını doğru tespit etmiş ve doğru aksiyon planlarını kurgulamış bir program görüleceğini belirtmişti.

şte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları; 

Çok değerli hazirun hoş geldiniz. 2019 ve 20121 yılları arası bir politikalar değişiminin lansmanı için bir aradayız. Yeni Ekonomi Programı ötesinde politikalar değişikliği için buradayız. Türkiye 2012-2013 yılları arasında ekonomide başarı hikayesi yazmış ve tüm dünyanın takdirini kazanmış. 

Tüm küresel ve bölgesel ekonomik zorluklara karşılık bir ekonomi programı hazılrdık. Tüm paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu bu program ilk defa bu düzeyde bu kapsamda bir YEP oldu. Türkiye ekonomisi 2002 yılından 2013 yılına kadar bir çok alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdi.

2002 yılında 3600 dolar olan kişi bakşı gelir 2013 yılında 3 katına çıktı. İhracatımız 4 kat arttı.

Reel sektörden, akademi dünyamıza kadar birçok kişinin katkı koyduğu ilk OVP oldu. 2002-2013 Türkiye ekonomisi 2002'den 2013'e kadar birçok önemli adımlar atıldı. 3600 dolar olan kişi başı gelir 3 katı arttı. 7 milyon yeni istihdam oluştu. İhracatımız 4 kat arttı.

Tüm süreçler topyekün Türkiye'yi hedef aldı. Planlanan bir dizi ekonomik yapının gerçekleşmesine izin vermedi. Biz her zaman millete gittik. Nihayet başkanlık sistemi ve 24 Haziran seçimiyle halkımızdan büyük bir yertki aldık. Ekonomik yaptırımların silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Tüm zorluklardan ülkemizi güçlenerek çıkarmak için bu güçlü programı hayata geçireceğiz

Ekonomimizin güçlü yanlarını ve zayıf yanlarını gayet iyi biliyoruz. Biz kendi ekonomimizi güçlü kıldığımız sürece küresel ekonomik ve siyasal gelişmelere karşı direncimiz en üst düzeyde olacak. Bugün sizlere açıkladığımız bu program üç ana temel üzerine oturtuldu. Birincisi dengelenme, disiplin ve değişim olarak kurguladığımız bu süreç tüm bu çerçeve ekonomimizin bazı temel alanlarında daha sürdürülebilir bir modele geçmeden bu yıldan başlayarak ekonomik bir dengelenme yaşayacağımız yol haritasını ortaya koyuyor.(Habertürk)