Beko, “Emekçi kardeşlerimin yanındayım, 16 yıldır önlenmesi adına hiçbir ilerleme kaydedilmeyen, hastalıkla mücadelede işçilere destek verilmeyen bu hastalığı gündemde tutacak, unutturmayacağım” dedi.

 

AKP iktidarı döneminde işçi emekçilerinin çözülmemiş sorunlarının gündeme gelmesi ve çözülmesi için Meclis’teki çalışmalarına devem eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kot taşlama hastalığı olarak bilinen silikozis hastaları için verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

ACİL ADIMLAR ATILMALI

Kani Beko, “Emekçi kardeşlerimin hayatını tehdit eden bu hastalıkla kesin mücadele için çağrı yapıyorum, onlara destek olmak boynumun borcudur” açıklamasını yaptı. CHP’li Beko, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde kot taşlama, cam, seramik, diş teknisyenliği, madencilik, inşaat gibi sektörlerde ağırlıklı olarak kullanılan kumlama tekniğinin uzun süre solunması sonucunda işçilerin can güvenliğini ve sağlığını tehdit ettiğini ve tedavisi olmayan silikozis hastalığının sadece koruyucu önlemler alınarak önüne geçilebildiğini vurguladı.

“Önceliğimiz, tüm iş yerlerinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınması, riskin en aza indirilmesi, gerekli denetimlerin sıklıkla yapılması ve hastalığın oluşmasının engellenmesidir” diyen Beko, halen hasta olan emekçilerin gerekli tedavilerinin ivedilikle yapılması, sosyal güvencelerinin sağlanması ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmesi için acil adımların atılması gerektiğini ifade etti.

 

HÜKÜMETİN ÇÖZÜM BULMASI ŞART

Silikozisin önlenmesi için iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının iş yeri kadrosunda değil devletin kadrosunda çalışmaları gerektiğini belirten CHP’li Beko, “Böylece tarafsızlıkları sağlanmalıdır. Ceza davalarının işleyişi aşamasında, suç duyurusu şartı kaldırılmalı, kişinin şikayeti aranmaksızın derhal soruşturma başlatılmalıdır. Maddi manevi tazminat davalarında ise, sigortalı çalışmış ve silikozise yakalanmış işçilerin kusur tespitleri için ciddi mekanizmalar oluşturulmalıdır. Eğer bir sektörde silikozis önlenmesi için önlem alınamıyorsa, hiç tereddüt etmeden o işletmeyi devletin kapatması gereklidir. Hak aramanın kolaylaştırılması, hakkını ararken insanların mağduriyetini önleyerek sağlanmalıdır. Bu mesleki hastalıktan tamamen kurtulmak, hastalıkla mücadele eden kardeşlerimi rahatlatmak için bu işin peşini bırakmayacağım! Silikozis sebebi ile işini kaybetmiş, iş bulamayan emekçi kardeşlerim var. Onların yaşadıkları sorunları gündemde tutacak, anlatacak ve çözüm talep edeceğim” diye açıklama yaptı. (CHP Basın Bürosu)