EGE MECLİSİ - Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganıyla 81 ilde düzenlediği bir saatlik oturma eylemi, İzmir'de de Konak Meydanı’nda gerçekleştirildi.

 

CHP’nin 16 Nisan referandumunun yıl dönümünde 81 ilde eş zamanlı düzenlediği bir saatlik oturma eylemi İzmir'de de yapıldı. Konak Meydanı’nda 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganıyla düzenlenen eyleme CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay, Atilla Sertel, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP'li Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, CHP'li Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ilçe başkanları ve yaklaşık bin partili katıldı. Eyleme katılanlar 'Ne darbe ne OHAL demokrasi derhal', 'Direne direne kazanacağız', 'Şeker fabrikaları satılamaz', 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganları attı.

Parti adına basın açıklamasını okuyan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, "Ülkemizi tek adam rejimine dönüştürmek amacıyla hazırlanan ve tarihe mühürsüz seçim olarak geçen 16 Nisan referandumunun üzerinden 1 yıl geçti. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gidilen referandum, meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında 'evet' demenin, devletin tüm kurumlarıyla desteklendiği, 'hayır' demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır. Yaklaşık 21 aydır süren OHAL ile ülkemizdeki baskı rejimi kurumsallaşmıştır. Demokrasi ve hukuk sistemine bir saldırı halini alan OHAL, insan özgürlüğünü kısıtlamanın bir aracı olmuştur. Kanun hükmünde kararnameler ile parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye'yi tek tipe sokmak için sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara, odalara yapılan operasyonların ardı arkası kesilmemiştir. Hiç kimsenin can güvenliği kalmamıştır. OHAL nedir? OHAL, ekmeğinin peşinde olan tütün üreticisine vurulan coptur. OHAL, hayatını FETÖ ile mücadeleye adamış başta Ahmet Şık olmak üzere gazetecileri zindanlara atmaktır. OHAL öğrencileri üniversitelerden atmaktır. OHAL, tiyatro oyunlarını yasaklamaktır. OHAL, tüm muhaliflerini terörist ilan edebilmektedir. OHAL, on binlerce taşeron işçiyi işsiz bırakmaktır. 16 Nisan referandumunda hayır propagandası yapan vatandaşın kolunun kırılmasıdır. OHAL, seçilmiş milletvekillerini esaret altında tutmaktır. Suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı düzene son verilmelidir" dedAçıklamanın ardından eyleme katılanlar Konak Meydanı’nda yere oturarak 81 ilde yapılan oturma eylemine katıldı.

Toplumsal müdahale aracı ve çevik kuvvet polislerinin önlem aldığı oturma eylemi bir saatin sonunda olaysız sona erdi. 

 

Denizli'de CHP'lilerden OHAL'e karşı oturma eylemi

Denizli'de, CHP'liler, olağanüstü hali (OHAL) protesto etmek için oturma eylemi yaptı.

CHP İl Başkanlığı'nca Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen, 'OHAL değil, demokrasi istiyoruz' sloganlı eyleme milletvekilleri ve partililer katıldı. CHP Denizli vekilleri Kazım Arslan ve Melike Basmacı ile Parti Meclisi (PM) üyesi Gülizar Biçer Karaca oturma eyleminde yer aldı. Partililer, ellerinde 'OHAL tek adamın sopasıdır', 'OHAL hukuksuzluktur' ve 'OHAL yargısız infazdır' yazılı dövizler taşırken, OHAL'e karşı sloganlar attı. İzmir Marşı'nın da okunduğu eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı. CHP Denizli İl Başkanı Ali Rıza Ertemur, 21 aydır sürdürülen OHAL ile Türkiye'de 'baskı rejimi'nin kurumsallaştığını ileri sürdü. Ertemur, "Demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik bir saldırı halini alan OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK'lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasbedilmiştir. Türkiye'yi 'tek tip'e sokmak için sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara, meslek oda ve birliklerine yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır" diye konuştu. 

Toplumun çoğunluğunun OHAL'i istemediğini savunan Başkan Ertemur, "Bugün iktidar partisi ve yeni ortakları, Türkiye'yi uçuruma adım adım yaklaştıran OHAL'i bir kez daha uzatmanın peşindedir. Postallı darbelerle mücadele etme vaadiyle gelenler, gelinen noktada takım elbiseli darbeciler haline gelmiştir. Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine, derhal son verilmelidir. Sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek odalarına ve birliklerine yönelik iktidar gücü ile açılan savaş son bulmalıdır. Bizler OHAL değil, demokrasi istiyoruz" dedi. 

Saat 12.00'de başlanan oturma eylemine, saat 13.00'te son verildi. 

 

 

Manisa'da 'OHAL'e tepki eylemi

Manisa'daki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda, CHP tarafından düzenlenen eylemle OHAL protesto edildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP'li Özel, OHAL'in kaldırılmaması halinde Manisa'da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda sandalye üzerinde partililerin sürekli oturma eylemi yapacağını söyledi.

CHP'nin, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlediği 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' eylemi, Manisa da yapıldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda saat 12.00'de toplanan CHP'lilere, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da destek verdi. Eyleme katılanlar 'Hak, hukuk, adalet', 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' sloganları attı.

CHP Grup Bşkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Parti'nin 'OHAL'i kaldıracağız' vaadiyle iktidara geldiğini, ancak tüm ülkede OHAL ilan ettiğini söyledi. CHP'li Özel, OHAL ile ilgili uyarıları daha önce yaptıklarını belirtip, "Bugün, '45 gün sürmez' dedikleri OHAL'in 21'inci ayındayız. 2 gün sonra OHAL'i bir kez daha uzatacaklar. 2 yıldır Türkiye OHAL ile yönetiliyor. 'AK Parti geldi OHAL kalktı' denmişti, şimdi sadece Tunceli'de değil, tüm Türkiye'de 21 aydır OHAL ile yönetiliyoruz. 'Yabancı yatırımcı gelsin' diyorlar. Önünü göremeyen yatırımcı gelmez, hukukun üstünlüğünün olmadığı yere hiç kimse gelip yatırım yapmaz. Parasını koymaz. OHAL'de bir kişinin iki dudağı arasında şirketlere el konulabilir. Malınıza mülkünüze el konulabilir" dedi.

OHAL'in Türkiye için ve Türkiye'de gelecek planlayanlar için belirsizlik olduğunu savunan CHP'li Özel, "Korku varsa, belirsizlik varsa dolar tırmanır. Faizler tırmanır. İşsizlik artar, ülkede her şey kötüye gider. 2 yıldır yaşadığımız Türkiye'den memnun olan, korkmayan var mı? Acı çekmeyen var mı? Türkiye'de şehit yokken, şimdi şehitlerimize ağlıyoruz. Bu şehitleri, iktidarın eskiden bu örgütlere yüz vermesinden, ne istedilerse vermesinden, sessiz kalmasından, görmeyin, duymayın demesinden dolayı veriyoruz. Suriye'ye Mehmetçik gidiyorsa yanlış dış politikadan dolayı gidiyor. Bunların bir tek sorumlusu var, 'Bütün yetkiler bende olsun, her yeri ben yöneteyim' diyendir. Ekonomiyi, devleti yöneteyim diyen tek adam yüzünden bunlar var. Bugün tek adama karşı tarihi bir direnişle omuz omuza veriyoruz. Korkmuyoruz, birlikteyiz diyenler meydanlardadır" dedi.

 

OTURMAYANLARI TEK TEK ANONS ETTİ

Konuşmaların ardından eyleme katılanlar meydanda oturma eylemi yaptı, slogan attı. CHP'li Özel, eyleme katılanlardan bazılarının ayakta olduğunu görünce mikrofonu eline alıp uyardı. CHP'li Özel, "Oturma eylemi başladı, oturan bizimle duruyor, oturmayan sarayın yanında ayakta duruyor, gözünüzü seveyim. Oturan mağdurun yanında duruyor, oturmayan sarayın arkasında duruyor. Çay yok, börek yok, kumanya yok, avanta yok. Sarayın toplantıları gibi değil, halkın toplantısı. Oturmayanı tek tek anons ediyorum" diyerek, herkesi oturmaya davet etti.

Eyleme katılanlar sloganlar eşliğinde otururken, oturma eyleminin ardından CHP'li Özel, OHAL'in uzaması halinde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir sandalye üzerinde 3 ay boyunca oturma eylemi yapılabileceğini söyledi. Konuşmaların ardından eylem sona erdi ve partililer meydandan ayrıldı. 

 

Kütahya'da CHP'lilerden oturma eylemi

Kütahya'da, CHP'liler, oturma eylemi yaparak, olağanüstü halin (OHAL) kaldırılmasını istedi.

Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlenen eyleme CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Kayışoğlu, “Kütahya'dan bir kez daha tekrar iktidara sesleniyoruz. Sizler OHAL'i kaldırmakla övünüyordunuz. OHAL'i kaldırdık, diye seçim dönemlerinde ülkede afişler asmıştınız. Şimdi de OHAL'i getirmekle övünüyorsunuz. OHAL'i tekrar kaldırın; çünkü OHAL hukuksuz bir düzendir. Nerede muhalif varsa nerede sosyal medyadan küçücük bir eleştiri yapan varsa onların tepesinde bir baskı aracı olarak kullanılıyor” dedi.

CHP'liler, konuşmaların ardından oturma eylemi yaptıktan sonra olaysız dağıldı. 

 

Aydın'da OHAL'e karşı oturma eylemi

CHP'liler, ülke genelinde olduğu gibi Aydın'da da 'OHAL değil demokrasi' sloganıyla oturma eylemi yaptı.

CHP Aydın İl Başkanlığı tarafından Kent Meydanı'nda düzenlenen 'OHAL değil demokrasi' oturma eylemine; CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, İl Başkanı Ali Çankır'ın yanı sıra ilçe başkanları ve partililer katıldı. Vatandaşlar meydanda oturma eylemi yaparken, ellerinde 'OHAL'iniz hal değil, OHAL'de bizimle değilsin', 'OHAL'de dolar 4 TL, Euro 5 TL, benzin 6 TL, hayırlı işler' ve 'OHAL'de tuvalet 1 TL' gibi dövizler açtı. Alana sahibi Fatoş Korkmaz tarafından getirilen 'Şeker' adlı köpek, görenlerin ilgi odağı oldu. Şeker, oturma eylemi yapanların önüne geçerek sahibinin kucağında durdu.

'OHAL'E HAYIR, DEMOKRASİ İSTİYORUZ'

Aydın İl Başkanı Ali Çankır, "Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan bir an önce kalkmalıdır. Sendikalar, meslek odaları ve birlikleriyle STK'lara yönelik iktidar gücüyle uygulanan sindirme politikalarına artık son verilmelidir. Sivil darbeyle tek koltukta birleşen yasama yürütme ve yargı yeniden çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidirler. Bugün sadece bu meydandan değil, 81 ildeki tüm meydanlarımızda saraylılara sesleniyoruz. OHAL'e hayır, demokrasi istiyoruz" dedi.

Oturma eylemi konuşmanın ardından sona ererken, polis ekipleri de meydanda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik önlemi aldı. (Oğuzhan KILIÇ/Burhan CEYHAN/Nermin UÇTU/Mehmet CANDAN/Ramazan ÇETİN/DHA)