EGE MECLİSİ - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, kentlerde yapılması planlanan projelerin 2018 yılına ait yatırım programının Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından, İzmir'e ayrılan bütçenin her sene olduğu gibi bu yıl da düştüğünü söyledi.

 

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde şöyle dedi:

"Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan 2018 yılı yatırım programına göre Anadolu'nun birçok noktası için dev bütçeler ayrılırken Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan İzmir'in bu yılda görmezden gelinmesinin sebebi nedir? Türkiye'deki verginin yüzde 10.6'sı İzmir'den toplandığı halde, hükümetin İzmir'e yalnızca yüzde 2 oranında merkezi bütçeden pay ayırması ne ile açıklanabilir? Hükümetiniz İzmir'e son 12 yılda sadece 9.9 milyar lira bütçe ayırırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi 12 yılda 11.9 milyar lira bütçe ayırarak merkezi bütçenin kat ve kat üstünde yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 2011 yılında İzmir'e ve İzmirlilere yapmayı vaadettiğiniz '35 İzmir 35 Proje' de yer alan 17 ayrı yat limanı, Kuzey Ege Limanı, Olimpik Stadyum, Alaçatı Havalimanı, Çiğli Vecihi Hürkuş Havalimanı gibi projelerin 2018 yılı bütçesinde yer almamasını İzmir'e ve İzmirlilere nasıl açıklıyorsunuz? 2018 yatırım planında İzmir'in kültür, sanat, eğitim, sağlık gibi alanlarda diğer illere göre bütçede kendine yer bulamamasını başta İzmir Milletvekili ve Başbakan olarak nasıl karşılıyorsunuz? 2018 yatırım planında İstanbul'un 5, Ankara'nın 6 raylı sistem projesine bütçede yer veren ve Ankara'daki Sincan Metrosu'na 217 milyon TL, İstanbul'daki Haydarpaşa ve Halkalı raylı sistem metrosuna ise 1 milyar 690 milyon TL bütçe ayıran hükümetin İzmir'e yönelik 12 ayrı ulaşım projesinden sadece bir tanesine yer vermesini adaletli buluyor musunuz? 12 ayrı projeden biri olan ve bütçede yer alan İzmir Halkapınar-Otogar Metro hattının maliyetinin 383 milyon TL olmasına rağmen bütçede sadece 21 milyon 500 bin liralık bir pay ayrılması doğru mudur? İzmir'de hayata geçmeyi bekleyen birçok önemli proje bulunmasına rağmen hükümetinizin önceliğini 5 milyon TL'ye yeni bir cezaevi açılması için ayırmasını nasıl açıklıyorsunuz? (DHA)