CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Türk Telekom tarafından Türksat’a ödenmesi gereken ama Sayıştay raporlarına rağmen ödenmeyen 242 milyon TL’nin peşine düştü.

 

TBMM KİT Komisyonunda yaptığı konuşmada Türksat’taki Fetullahçı terör örgütü yapılanmasına da dikkat çeken Kılıç, Mustafa Varank ile İbrahim Kalın’a Türksat Yönetim Kurulu üyeliklerinden dolayı ödenen paraları da sordu. 

CHP Parti Meclisi ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Türksat’ın 2015 ve 2016 yılı raporlarının görüşüldüğü komisyon toplantısında Türk Telekom tarafından Türksat’a ödenmesi gereken ama 2002 yılından beri ödenmeyen 242 milyon TL’lik alacağı gündeme getirerek dava dosyalarını istedi.

Kılıç, komisyonda yaptığı konuşmada “Türksat’ın bundan 2 yıl önce gerçekleştirilen hain darbe girişiminin en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirterek” şunları söyledi: 

“Bundan 2 yıl önce gerçekleştirilen hain darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında Türksat’ın ele geçirilememesinin büyük rolü olmuştur. Bu bağlamda darbecilere karşı direnen Türksat çalışanlarına gösterdikleri cesaretten dolayı teşekkür ediyorum. Tabii burada önemli olan 15 Temmuz öncesi neler olduğu ve bu yapının Türksat’a nasıl sızdığıdır. Hiç kuşkusuz bunun kaynağı Türksat’ın kuruluşu olan 2004 yılına kadar uzanmaktadır. Amacımız bu ortamda bunu tartışmaya açmak değildir. Ancak, geçmişte olanlar doğru bir tahlilden geçmezse, gelecekte de benzer sızmaların önüne geçmek mümkün olmayacaktır, buna işaret etmek istiyorum. Bu bağlamda; 15 Temmuz 2016 yaşanan hain darbe girişimi öncesinde ve sonrasında TÜRKSAT’ta Fetullahçı Terör Örgütü’yle ilgili nasıl bir süreç yaşanmıştır? Bu yapının kuruluşunuzdaki tespit edilen sızmasının boyutu nedir? Kaç personel hakkında FETÖ incelemesi yapılmış, kaç personeliniz (kadro ve unvan bazında) ihraç edilmiş ve kaçı göreve iade edilmiştir? Bu ve benzeri tehditlerin önüne geçilmesi amacıyla hangi önlemler alınmıştır? Bunları öğrenmek istiyoruz.

 

242 Milyon alacaktan neden vazgeçilmektedir

CHP’li Kılıç, Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül’ün de olduğu komisyon toplantısında Türk Telekom ile Türksat arasında yıllardır devam eden frekans anlaşmazlığı ve tahsil edilemeyen alacakları da gündeme getirerek şunları ifade etti.

“Sayıştay’ın 2015 ve 2016 yılı diğer önerilerinde 4. Sırada yer alan ve 2016 yılı itibarıyla  242.607.979 TL’ye ulaşan Türk Telekom A.Ş. ile yaşanan frekans kullanımına ilişkin anlaşmazlık konusunda da açıklama talep ediyoruz.  Sayıştay’ın 2016 raporunda konu ilgili olarak şu tespitler yapılmaktadır: “Türk Telekom’un bağlı şirketi olan Aycell GSM şirketine ait 2001, 2002 ve 2003 yılı denetim raporlarında, Türk Telekom’a ait 2003 ve 2004 yılları denetim raporlarında ve Türksat A.Ş.’nin 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait denetim raporlarında açıkça belirtilen bu sorun Türksat uyduları için tahsis edilen 18 GHz bandındaki frekansların Türk Telekom tarafından da R/L sistemlerinde kullanılmaya devam edilmesinden kaynaklanmakta olup, Şirketin bu konuda gerekli gayreti göstermemesi ve hukuki yollara başvurmaktan imtina etmesi üzerine denetim raporlarında sürekli olarak yinelenmek durumunda kalınmış, nihayetinde Şirket sorunun hukuken çözümü için girişim başlatmak zorunda kalmıştır. Özetle Sayıştay bu konuda ısrar etmese, TURKSAT bu işin peşine düşmeyecekmiş gibi bir durum söz konusudur. Türk Telekom’dan frekans kullanımları karşılığında kiraların talep edilmesi ve konunun mahkemeye taşınmasında gecikmeler ve noksanlıklar olduğuna Sayıştay ayrıca işaret etmektedir. Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesinin Lübnanlı Hariri ailesiyle Suudi ortaklı Oger Telekom’a ait olması akla çeşitli soru işaretleri getirmektedir. Dava dosyasının tam örneğini en kısa sürede incelemek isteriz. TURKSAT yönetiminden dava dosyasının bir örneğini komisyon üyelerine iletmesini rica ediyoruz. TURKSAT’ın Hazineden söz konusu görev zararı alacağının muhteviyatı nedir ve bugün ulaştığı tutar ne kadardır? Bu alacaktan neden vaz geçilmektedir?

 

Mustafa Varank ve İbrahim Kalın’a ne kadar para ödendi

Komisyon toplantısında Türksat Yönetim Kurulu’nda görev yapanları da gündeme getiren CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, şu soruları sordu.

“Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı sözcülüğünü yürüten İbrahim Kalın hangi tarihlerde TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğine atanmışlardır? Halen görevleri devam etmekte midir? Kendilerine bu hizmetleri karşılığında yapılan brüt ve net ödemelerin toplam tutarları ne kadardır? Bu iki üyenin görev yaptıkları sürece TURKSAT’tan elde ettikleri gelirleri üzerinden Gelir Vergisi Kanunu gereğince kesilen gelir vergisi ne kadardır?”