EGE MECLİSİ - Foça Gerenköy’de, Ödemiş Gölcük ve Zeytinli’de seçim çalışmalarını sürdüren CHP İzmir Milletvekili ve milletvekili adayı Kamil Okyay Sındır, son beş yılda Türk Lirasının en çok değer kaybeden para birimlerinin başında geldiğini söyledi.

 

Sındır, "Son beş yılda AKP’nin en büyük politikası tek bir kişinin keyfiyetine dayanan günübirlik politikalar oldu. Bu beraberinde plansızlığı, savrulmayı ve Türkiye’mizi üretimsizliğe sürükledi. Üretmeyen ekonomiler batmaya, parası değer kaybetmeye, dışa bağımlı olmaya mahkumdur. Türkiye’nin enflasyon oranı AKP döneminde dünya ortalamasının tam beş katının üstüne çıktı. Vatandaş artık AKP’ye teveccüh göstermiyor. AKP’nin mitinglerine taşıma insanlardan başka kimse katılmıyor. Artık, AKP’nin ve İktidarının sonu gelmiştir. Muharrem İnce halkımız için umut oldu. İzmir'i karış karış geziyoruz umut dört bir yanı sarmış. Seçim ilk turda İnce’nin zaferiyle, umudun zaferiyle bitecek" dedi.

 

"TARIMI BİTİR, KÖYLÜ TOPRAĞINI TERK ETSİN!"

Saman ithalatının Türkiye’nin tarımda geldiği noktayı özetlediğini söyleyen Sındır, "Türkiye’de mazot ithal, ilaç ithal, gübre ithal, tohum ithal artık hayvansal üretimde ihtiyaç duyduğumuz saman bile ithal. Tarımsal üretimde maliyetler Avrupalı çiftçinin 2 misli 3 misli olunca; iktidar Tarım Kanunu’nda belirtilen destekleri üreticiye vermeyince çiftçiyi üretimden koparmayı başardılar. Ve 35 milyon dönümün üzerinde verimli tarım arazisi boş kaldı. AKP’nin tarım politikası; ‘tarımı bitir, köylü toprağını terk etsin!’ Bugün Türkiye'de 80.8 milyonluk nüfusun artık sadece yüzde 7.5'i belde ve köylerde yaşıyor" diye konuştu.

 

"ÜRETİCİ KAYIT SİSTEMİ’Nİ OLUŞTURACAĞIZ"

Konuşmasının sonunda CHP’nin vaatlerini sıralayan Milletvekili Sındır şöyle konuştu: "Tarım Kanunu’nun 21. maddesini uygulamakla kalmayıp, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) en az yüzde 1’i kadar verilmesi gereken tarımsal destekleri bugünün en az iki katına çıkaracağız. Tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz. Mazottan KDV ve ÖTV almayacağız ve en fazla 3 TL olacak. Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz. Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerini iptal edeceğiz. Meraların amaç dışı kullanımına izin vermeyeceğiz. Türkiye’deki tüm tarımsal ve hayvansal üretimi kayıt altına alan, Üretici Kayıt Sistemi’ni oluşturacağız. Sisteme kayıtlı üreticilerin SGK primleri devlet tarafından karşılanacak." (DHA)