Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ile yaşanan vize krizi ile ilgili olarak ""Sorunun faili ABD'nin kendisidir. Benim elçim böyle bir şey yapsa onu orada bir saat tutmam. Bu ajanlar ABD Konsolosluğu'na nasıl sızdı. Ben o elçili ABD'nin temsilcisi olarak görmüyorum"dedi. 'Birileri bizi kıskanacak' diyen Erdoğan, Türkiye ile Sırbistan'ın 12 anlaşma imzaladığını da duyurdu. 

FETÖ elebaşı ile ilgili konuşan Vucic ise "Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız. Gülen yandaşları ile bizim kesinlikle işimiz olamaz"dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç tarafından resmi törenle karşılandı.İkili ve heyetler arası görüşme sonrası İki lider ortak basın toplantısı düzenliyor. 

BİRİLERİ KISKANACAK AMA...

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Bugün değerli dostumla gerek ikili gerek heyetler arası çok verimli bir şekilde tamamladık. İş adamları ile bir araya geleceğiz. İş adamlarımızın bir kısmı Sırbistan'da faaliyet gösteren iş adamları. Bir kısmı da şu anda bizimle geldi. Bunlar kendilerini gerek ülkemizde gerekse uluslararası camiada ispatlamış olan iş adamlarımız.Türkiye ve Sırbistan'ın toplam nüfusu 87 milyonun üzerinde dolayısıyla ticaret hacmini artırmamız mümkün. Türkiye ile Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Birileri kıskanacaktır. 

ABD İLE VİZE KRİZİ: BENİM ELÇİM BUNU YAPSA BİR SAAT BİLE TUTMAM 

Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorununun faili ABD'nin ta kendisidir. Ve üst düzey yöneticilerin, Dışişleri Bakanımızla bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki bir büyükelçinin böyle bir karar alması ve daha sonra bunu devletim adına aldım demesi düşündürücüdür. Durum öyleyse ABD'deki üst düzeylerle konuşacak bir şeyimiz yok. Durum öyle değil de büyükelçi kendi kafasına göre aldıysa, o elçi bir dakika daha durmalıdır. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz onu orada 1 saat tutmayız. Sen nasıl Türkiye - ABD ilişkilerini bozarsın. ABD konsolosluğundaki bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının FETÖ ile bağlantısının tespit edilmesi ve tutuklanması, ardından ikinci bir kişinin daha bulunduğunun anlaşılması İstanbul Başkonsolosluğu'nda bir şeyler döndüğünü gösteriyor. Bu ajanlar ABD Başkonsolosluğu'na nasıl sızdı, bunları buraya kim soktu? Hiçbir devlet bu tür ajanlara müsade etmez. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir. Asırlara varan bir devlet deneyimi vardır. Bu büyükelçi veda ziyaretlerinde bulunuyor. Bakanlarım ve şahsım bu elçiyi kabul etmiyoruz ve onu ABD'nin bir temsilcisi olarak görmüyorum.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MİNNETTARIZ"

Basın toplantısında konuşan Vucic, şunları kaydetti: Fetullah Gülen yandaşları ile bizim kesinlikle işimiz olamaz. Sırbistan her zaman demokratik yolda alınan kararlara saygı duyacak ve aleyhinde çalışmayacak.Türkiye'den gelen yatırımcılar Sırbistan'da yatırımlar yaptılar. Buna çok önem veriyorum. Türk İş adamları yatırım yaptılar. bugün Türk iş adamları geliyor ve Sırbistan'da fabrika açacak.Biz bugün serbest ticaret protokolü imzaladık. Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız. Gıda alanındaki ürünlerin sayısı artacak ve biz aramızdaki ciroyu bir milyara yükseltmek istiyoruz.

 

"ENERJİ BAKANLARIMIZ GAZ MESELESİNİ KONUŞTULAR"


Bir ilerleme kaydettik. Mısır, kuru erik ve diğer ürünler. Bütün bunlar bizim için önemli. Sırbistan ekonomisini geliştirecek üretim ve ticaret söz konusu.Başka konulara da değindik. Enerji Bakanlarımız gaz meselesini konuştular. '2019'dan sonra gaz alanı' ile ilgili konuşuldu, alt yapı projelerini de konuştuk.

 

"TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALIYORUZ"

 

Türkiye'de çok fazla havalimanı yapılıyor biz de örnek alıyoruz. Sayın Erdoğan'dan rica ettim, bizim Sırbistan'da çok güzel kaplıcalarımız var ama yeteri kadar değerlendirilemedi. Bu kaplıcaları değerlendirmek isterlerse iş adamlarınızı çağırmak istiyorum.Kaplıcadan bizim 96 derece olan suyu kaybediyoruz. Boşa akıyor ve onu değerlendirmeniz için sizi buraya davet ediyorum. Otoban inşaatımız bittikten sonra buna da geçilebilir.(İHA)