Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Grand Ankara Otel'de düzenlenecek TESK Genel Kurulu'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dolar ve faizle ilgili çok önemli mesajlar verdi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Kıymetli, yöneticiler esnaf ve sanatkar kardeşlerim. Szileri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Esnaf ve sanatkarlar konfedarasyonunun 20, yılını kutluyorum.Daha önce genel kurullarınıza başbakan sıfatıyla katılmıştım. Bilindiği gibi bizim geleneğimizde esnaf 'Ahi'dir. Kökeni kardeşlikten ve cömertlikten gelir. Toplumun birliğe ihtiyaç duyduğu her dönemde Ahi'ler devreye girmiştir. Bu yolun esası çok değil helalinden kazanmaktır. Ecdadımızın bu konu ile ilgili sayısız meseleleri, tavsiyeleri vardır.

Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiği şu günlerde sizlere çok önemli görevler düşüyor. Son 5 yıldır yaşanan hadiselerin en yakın şahidi sizsiniz. Ülkemizin adı birileri tarafından sürekli olumsuzluklarla yan yana alınmaya çalışılıyor. Günümüz dünyasında ülkeler bir yanda demokratik olanlar ve olmayanlar diğer tarafta da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler. Türkiye'nin demokrasi konusunda herhangi bir eksiği, gediği sıkıntısı yoktur. Son dönemde karşılaştığımız hadiselere bakıldığında ülkemize yönelik saldırıların demokrasi ve ekonomimizle ilgisi olmadığını görüyoruz. Küresel düzeyde finans ve üretim alanında dolaşan paralar belirli merkezlerde dolaşmaya başlamışlardır. 

"DÖVİZLE İLGİLİ YENİ ADIMLAR ATACAĞIZ"

Burada bir başka durumla karşı karşıyayız. Elbette bunları söylerken demokrasi ve ekonomimizi daha ileri taşımak için atmamız gereken adımlar olduğunu gözardı etmiyoruz. Eksiklerimizin, gediklerimizin yapısal sorunlardan daha farklı bir anlama sahip olduğudur. AK Parti Türkiye'nin en yenilikçi partisi olarak misyonunun gerekliliklerini yapmaya devam edecektir. Karşı karşıya bulunduğumuz sorunları sebebi ne olursa olsun çözmekte kararlıyız. Bu doğrultuda gereken adımları da birer birer atıyoruz. Zor dönemler, zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirir. Biz de karar almaktan asla çekinmiyoruz. Cumhurbaşkanı olarak şahsımın koordinasyonunda gece gündüz çalışıyoruz. Dövizle ilgili önümüzdeki günlerde önemli adımlar atacağız. Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. Dün akşam imzaladım ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Dışarıyla işi olmayan kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir.

KAMU KURUMLARINA TASARRUF PAKETİ

Kamuda araçlardan binalara, personele kadar geniş bir tasarruf paketini hayata geçiriyoruz. Kirada bulunan kamu kuruluşlarını yeniden değerlendirdik ve bundan böyle kiracı olunan yerlerin tamamına yakınından çıkmak suretiyle kapanan bakanlık binalarına taşıyarak çok ciddi bir tasarruf sağladık. Personel alımında da emekli olan kişi sayısında personel alacağız. İsraf ekonomisi değil üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz. 

"ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARINI TÜM GÜCÜMÜZLE TEŞVİK EDECEĞİZ"

Yatırımlar konusunda da çok önemli ilke kararlar aldık. Elimizdeki kaynakları yatırımların durumlarına göre değerlendireceğiz. Özel sektör yatırımlarını, kamu özel işbirlikleri ve uluslararası yatırımları tüm gücümüzle teşvik etmeye devam edeceğiz. İhracatımızdaki artış eğilimi ve fiyatlardaki düşüşler üretimi ve istihdamı destekleyen önemli hususlardır. 

ÖZEL BANKALARA FAİZ ELEŞTİRİSİ

Şimdi ben esnaf kardeşlerimize soruyorum Reel sektördeki yatırımcı yatırımını neye göre yapacak ve ya yeni bir yatırıma başlayabilir mi? Zaten özel sektör bankalarının bir çoğu kolay kolay bunlara kredi musluklarını böyle açmıyor. Ee Zaten yüzde 50’lere varan faiz oranları var. İçinizde böyle yüzde 50 kazanan var mı? Bu ancak esrar eroin tüccarlarında olur. Normalde olmaz. Bu gerçek ortada…

MERKEZ BANKASI'NA ENFLASYON MESAJI

 Enflasyon sebeptir faiz neticesidir diyorsan bu işi bilmiyorsun demektir. Merkez Bankası yıl sonu için enflasyon tahminlerini yayınlar. Ben bugüne kadar Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon tahminlerini tutturduğunu görmedim. Arkadaş hala akıllanmayacak mıyız? Faizi sen belirliyorsun, enflasyonu sen belirlemiyorsun. 16 yıldır bu böyle.

"ZAM YAPANLAR İFLAH OLMAYACAK"

Bu dönemde döviz bahanesiyle dolarizasyonla sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde zam yapanlar iflah olmayacaklardır. Helali-haramı ayırt etmeyenlerin iflah olmasının imkanı yoktur.  Bugün yaşananların 1994 ve 2001'le alakası yok. Bugün yaşanan bir kriz değil, manipülasyon. Bu süreç atlatılıp geçilecek. Geçmişteki her iki krizde Türkiye'nin kendi dinamiklerinin ürünüydü. Bugün Türkiye'nin kendisinden kaynaklanan bir durum yok.(Posta)