EGE MECLİSİ - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay "Ege'nin Uludağ'ı" olarak adlandırılan Ödemiş Bozdağ'a yakın mahallelerin yaşadığı ekonomik mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde Balbay, “Ödemiş Bozdağ, Tekke ve Ovacık mahallelerinin Manisa’ya bağlanmak istemeleri sizi rahatsız etmedi mi? Partizanca yönetim anlayışına ne zaman son vereceksiniz?” diye sordu.

 

Ödemiş’te artan işsizlik ve geçim kaynaklarının azalmasına feryat eden yerel yöneticilere iktidarın kulak vermesini isteyen Balbay, ”insanlarımız Ödemiş merkeze göç etmeye başladılar. Köylüler yazın tarımla uğraşarak, kışın da Bozdağ'a gelen yerli turistlere hizmet ederek gelir sağlamakta idi. Ancak son yıllarda hem köylülerin hem bölgedeki esnafın gelirlerinde müthiş azalma oldu. Bu duruma muhtarlarımız, Bozdağ Kayak Tesislerinin faal olmamasını, kar turizmi için çevre il ve ilçelerden gelen konukların tesislere girmeden geri dönmek zorunda kalmalarını ve köy yollarının bakımsızlığını sebep olarak sıralamakta.  İktidar bizim İzmir’den 10 alıyor 2 veriyorsunuz şikâyetimize daha fazla duyarsız kalamaz. Gördüğümüz İzmir’in kırsal kesimlerine bu 2’den de giden bir şey yok. Aksine geçtiğimiz haftalarda yapılması gereken geleneksel Bozdağ Dağcılık Festivali'ne de izin verilmeyerek yöre halkı daha fazla mağdur edilmiş, adeta cezalandırılmıştır. Bu tutum böyle gitmez, gidemez” diye konuştu.

 

Balbay yöre muhtarlarının kamuoyuna duyurdukları tespitleri hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“2017 yılında yaklaşık 300 aile Ödemiş’e göç etmiş. Temel şikayet devlet kurumlarından yeterince hizmet alamamak. Oluşan kanı İzmir’e bağlı yerleşim yerleri olmaları. Çözümü de Manisa’ya bağlanmakta görüyorlar. Bu sonuç AKP politikalarının iflasının bir başka somut örneğidir. İktidar bu tutum ve davranışı terk etmek zorunda. Dünya kenti İzmir’i merkezi ve çevre ilçeleri ile bu duygu ve düşünceye itme utancı onlara yetmeli.”

 

Balbay Başbakan Binali Yıldırım’dan şu sorularına yanıt istedi:

1. Egenin İncisi İzmir’e gerekli desteğin verilmemesi iktidarın temel ve değişmez politikası mı? Partizanca yönetim anlayışınıza ne zaman son vereceksiniz?

2. Bozdağ Kayak Tesisleri neden kapalı tutulmakta? Yöre halkının geçim kaynaklarını zenginleştirmek için hükümetiniz hangi çalışmaları yürütmektedir?

3. Tarım ve doğa zenginliğini kullanmak isteyen Bozdağ, Tekke ve Ovacık mahallelerinin ekonomik zararına yol açan bu tasarrufları kim/kimler istemektedir?

4. Yörenin ulaşım, alt yapı, tarımsal ve sportif gelişimi için ilgili bakanlıklara talimatınız olacak mı?

5. Çareyi Manisa’ya bağlanmakta gören mahallelerin bu düşüncesi İzmir milletvekili ve Başbakan olarak sizi rahatsız etmiyor mu?