Türkiye ile Rusya arasında S-400 savunma füzeleriyle ilgili imzalar Ankara'da atıldı. Rus devlet şirketi Rosteh Başkanı Sergey Çemezov ilk teslimatın Mart 2020'de gerçekleşeceğini söylemişti. NATO ile Türkiye arasında tartışma konusu yaratan Rus S-400 savunma füzelerinde imzalar atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmada imzaların bugün Ankara'da atılacağını duyurmuş ve "Biz krediyi dolar üzerinden borçlanmayacağız, ruble üzerinden borçlanacağız. Hazine’nin borçlanmasından daha ucuza bir borçlanma olacak" demişti. Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 savunma füzelerinin değerinin 2,5 milyar dolar olduğu belirtilmişti.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de Türkiye'nin Rusya'dan satın alacağı S-400 füze savunma sistemine ilişkin, "İki sistem, 4 adet batarya. Anlaşmanın hepsi sağlandı" açıklamasında bulunmuştu.

NATO S-400 ANLAŞMASI İÇİN NE DEMİŞTİ?

NATO yetkilisi, “Hangi askeri ekipmanları alacaklarına karar verecek olanlar üye ülkelerdir. NATO için önemli olan müttefiklerin aldıkları ekipmanın birlikte işletilebilmesidir. Silahlı güçlerimizin birlikte çalışabilirliği operasyonlarımızın ve misyonlarımızın yürütülmesi için NATO açısından esastır” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de gerek daha önce Türk yetkililerle yaptığı temaslarda gerekse kamuya yönelik açıklamalarda benzer doğrultuda mesajlar vermişti.(Habertürk)