Rahime DEMİRBİLEK / EGE MECLİSİ – 08.05.2013 - Ali Talak’la Ege Meclisi’nin bu haftaki konuğu Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve Nazarköy Muhtarı Mehmet Yiğit oldu. Bütünşehir yasasının Kemalpaşa’ya neler getireceğini söyleyen Başkan Karakayalı, yasadan korkmadıklarını dile getirerek, tüm Ege halkını 12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Nazarboncuğu şenliğine davet etti.

Nazarköy’ün eski adının Kurudere olduğunu söyleyen Mehmet Yiğit köyün isim değiştirme öyküsünü anlattı: “Köy kurulduğunda iki dere vardı. Biri yazın kururdu biri sürekli akardı. Ancak 2007 yılında nazar boncuğu üretimi başlayınca köyümüzün adı İçişleri Bakanlığı’nca Nazarköy olarak değiştirildi.”

Kemalpaşa Belediye Başkanı aracılığıyla köyün gelişim gösterdiğini dile getiren Yiğit, “Bu yıl 4.sünü gerçekleştireceğimiz nazar boncuğu festivalimiz var. Nazar boncuğu Mısır’dan Arap Selim adında birisi İzmir’de nazar boncuğu yapmaya başlamış ve zamanla bizim bölgemize gelmiş. Daha sonra köy halkımızda onlardan öğrenerek bugüne geldi. Şuanda Nazarköy’ün gelirleri arasında boncuk birinci sırada yer alıyor. Nazarköy olarak boncuğumuzu Türkiye’nin her yerine tanıtmamız lazım. Mayısın 12’sinde nazar boncuğu şenliğimiz var.  Festivalin köye katkısı şuandaki nüfusun boncukla geçiniyor. 30 satış standı 7 ocağımız var. Tüm Egelileri, Türkiye’yi Nazarköy’e festivalimize bekliyoruz” dedi.

Nazar boncuğunun Kemalpaşa’ya büyük gelir sağladığını belirten Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, “Nazar boncuğunun Türkiye’de odun ateşinde yapıldığı tek yer Nazarköy kaldı. Kaymakamımız aracılığıyla nazar boncuğu tanıtıldı ve festivaller düzenlendi. Şuanda Nazarköy turizm köyü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Nazar boncuğunu Türkiye’ye tanıtma çalışmalarını yapıyoruz. Bu iş artık başladı ve ileriye doğru yol alıyor” dedi.

BÜTÜNŞEHİR YASASI’NDAN KORKMUYORUM!

Bütünşehir Yasası’yla Kemalpaşa’ya 29 köyün bağlanacağını söyleyen Başkan Karakayalı, “Bütünşehir Yasası’yla 29 köyde mahalle olarak Kemalpaşa’ya bağlanıyor. Ben 29 köyün çöpünü topladım. Bu yasadan korkmuyorum. Türkiye’de ilk defa biz uyguladık ve tüm köylerin çöpünü topladık.  Köyde kanalizasyon sorunun çözer, çöpünü toplar, parkını bahçesini yaparsan hiç sorun olmaz. Bu yasayla da daha iyi olacak ben her şeye hazırlıklıyım. Kemalpaşa sokakları nasıl temizleniyorsa köylerimizin sokakları da öyle olacak” dedi.

Ali Talak’ın ‘Bu yasa neyi getirecek?’ sorusuna cevap veren Karakayalı, “Bu yasayla köy tüzel kişiliğinin kalkmasına karşıyım. Orayı bana bağlasın ama köy tüzel kişiliği kalsaydı. Tek kalem olması güzel bir şey. Vatandaş gelecek ve isteklerini direk bize söyleyecek. Bende istediklerini yerine getireceğim. Bu yasayla da yalnızca 29 köylüyü ilgilendiren bir pazar yapacağız. Köylü ürünlerini orada satacak. Haftanın 1 günü onların olacak. 1 günde esnaf pazarı yapacağız. Türkiye’nin önemli bir projesi olan çok amaçlı pazaryerini açtık. Bu şekilde insanlarımıza para kazandırmayı düşünüyorum. Köylümüzüm cebine bir katkı sağlıyorsak o benim için enerji kaynağıdır. Kaldırımları altından yapsan köylüye bir getirisi olmayacak ama bu tür çalışmalar yaparsak köylüye bir şeyler kazandırmış oluruz. Gölet projemiz var 4 yıldır uğraştığım. Göletler aracılığıyla ucuz sulama olacak ve köylü kirazlarını ucuza sulayacak. Tüm hedefim yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmektir. Park, bahçede yapıyoruz ama daha çok bunları yapıyoruz” diye konuştu.

Kemalpaşa’yı 1 ay sonra kabuğu değişmiş olarak göreceklerini söyleyen Karakayalı, “Elektrik kablolarını yeraltına almaya çalışıyoruz. İZSU’yla ilgili kazı çalışmalarımız var. Kaldırım çalışmaları yapıyoruz. Kemalpaşa’da ne varsa köylerde de olacak. Az bütçeyle çok işler yapmaya çalışıyoruz” dedi.

HALK NEDEN NAZARKÖY’E GELSİN?

Karakayalı, “Buraya gelen kişi önce bu boncuk nasıl yapılıyor onları görsün ve sonra alsın. O sanatı görmeleri lazım. Yapıldığı kaynağı görsünler. Bölgemizde farklı bir ortam var. Doğal güzellikleri bakımından çok güzel. Türkiye’nin hiçbir yerinde yapılmıyor” dedi.

Geleneksek hale gelen ve bu sene de 43.sü düzenlenen kiraz festivalinden bahseden Karakayalı, “Türkiye’de ilk kirazın çıktığı yer Kemalpaşa’dır. Ekonomik açıdan çok iyi girdi sağlıyor ve her sene festivallerimizi yapıyoruz. Tiyatro gösterileri, edebiyatçılar, sanatçılar, şairler geliyor ve festivalde aktivitelerimiz yer alıyor. Bu sende 3 sanatçımız konuk olacak ve festivalimizi etkinliklerle gerçekleştireceğiz ve tüm Egelileri Kiraz Festivalimize davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Karakayalı, “Katlı pazaryeri ve rekreasyon alanımız var. Şehirler meydanlarıyla ün yapmıştır. İzmir’in Gündoğdu’su ve Konak Meydanı olmazsa nefes alabilir mi? Bizde bu rekreasyon alanımızı o yüzden yaptık. Kemalpaşa halkı nefes alsın istedik. 1 ay sonra Kemalpaşa’da her şey değişecek. 4 senede 40 tane park yaptık. Şehri yaşanabilir hale getirdik” diye konuştu.

12 Mayıs’ta herkesi Nazarboncuğu şenliğine davet eden Muhtar Yiğit, “boncuğumuzu satmada pazar eksiğimiz var. Biz bu boncuğu sadece İzmir’de ve Kemalpaşa’da değil tüm Türkiye’de satmamız gerekiyor. Egelilere sesleniyorum 12 Mayıs’ta herkesi şenliğe bekliyoruz” dedi.

Kemalpaşa halkının bize kendilerine güvenmesi gerektiğini söyleyen Başkan, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. İnsanın insan gibi yaşatmak amacımızdır. Halkımız bize güvensin” dedi.