Rahime DEMİRBİLEK / EGE MECLİSİ- Ege Bölgesi Kan Merkezi Bölge Müdürlüğü, Ege Bölgesi’nin kan teminini sağlamak için kurulmuştur. Bayraklı’daki merkezimizde Ege Bölge’sinin kan ihtiyacını gideriyoruz.

 2005 yılında Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın modern kan bankacılığını yaratmak için harekete geçtiğini söylen Gök,  “Sağlık Bakanlığı’nın gözetiminde sağlıklı kan bankacılığı uygulamaları başlatıldı. Amaç 81 ilde kan bağışlarını toplamayı yürütmek için kan bağışı merkezi açmaktık. Bu sayede halk bu birimler tarafından bilgilendirildi. Toplumda atomu bile parçalarsın ama ön yargıyı yenemezsin. Biz toplumun kan bağışı yapması için bilgilendirme çalışmaları yaptık. Özel kutularla toplanan kanlar İzmir bölge kan merkezine teslim ediliyor ve sonrasında fabrikasyon işlemine başlanıyor. Kanın kırmızı, sarı beyaz kısmı ayrıştırılıyor. Bu işten hiçbir gelir elde etmiyoruz” dedi.

 KİŞİ NEDEN KAN VERMELİDİR?

 Kan bağışı yaparsak ne olur sorusuna cevap veren Gök, “470cc kan normalde alınması gerek kan standardıdır. Halk arasında ‘Kan verdim kendimi kuş gibi hissediyorum’ denir. Böylece kan basıncı azalır. Kan değerleri azalır. Tansiyonda azalma olur, kendinizi zinde hissedersiniz ve böylece de tanımadığınız 3 kişinin hayatını kurtarırsınız” dedi.

 SAĞLIKLI BİR KİŞİNİN KAN VERME SÜRESİ NEDİR?

Toplumda yanlış alışkanlıklar var olduğunu dile getiren Gök, “Toplumumuzda kan sadece ilkbahar ve sonbaharda verilir gibi bir yanlış alışkanlık var. Hâlbuki ki kan her daim verilmelidir. Bayanlarda üç ayda 3 kez kan verebilir, erkeklerde sene de 4 kez 3 ayı geçmek suretiyle kan vermelidir. Güvenli kana ulaşabilmemiz içinde kişiler verilen formları doğru şekilde doldurulmalıdır. Kan veren insanın hiçbir sağlık sorunu olmamalıdır. Bizim için öncelik, sağlıklı kişilerden kan almaktır” dedi.

Gök, “En güvenli kan kullanılmamış kandır. En güvenli kan gönüllü, doğru, iyi insanların verildiği kanlardır. Ege Bölge kan merkezimiz son 4 yıldır Türkiye 1.si. Türkiye’de en çok kanı biz topladık. Askeriyelerde, okullarda eğitimler veriyoruz. Ege Bölgesi’nde 14 üniversite var. Rektörlerimizle protokol imzaladık. 100 bin üniversite gençliğini kan bağışı konusunda bilgilendirdik” diye konuştu.

 KIZILAY BU HİZMETLERDEN GELİR ELDE EDİYOR MU?

 Kan arama işlerinin eskide kaldığını belirten Gök şunları söyledi:  “Sadece İzmir’de 5 hastanede 23 Şubat’a kadar kan aranıyordu. 23 Şubat’tan itibaren bu hastanelerde kan temin etme görevini Kızılay’a yönlendirdi. Bu hastanede yatan hasta yakınları bu tarihe kadar kan arıyorlardı. Sadece Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi’nde yatan hasta yakınları bu kanı bulmak zorunda. Buralarla da anlaşmamız var ama bizim sorumluluğumuzda değil. Topladığımız kan bu hastanelere yetmez. 2014’te yapılacak Sağlık Bakanlığı toplantısı sonucunda buralardaki durumlarda belirlenecektir” dedi.

DİKKAT “EGE BÖLGESİ KAN MERKEZİNE ACİL “OTOBÜS” GRUBU ARAÇ ARANIYOR

 Gök, “Kan faaliyetlerini yaparken bunların bir maliyeti var. Bu hizmeti yaparken para kazanmıyoruz. Kızılay bugüne kadar araçlarını ve ihtiyaçlarını bağışlarla kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen gün belediye otobüsü hizmete sundu güzel bir çalışma ama bir tane de kan bağış aracı veremez miydi? Diğer belediye başkanlarımız içinde bu durum söz konusu. Herkesin bir gün kana ihtiyacı olacak ve bu konuda duyarlı olmalarını istiyorum” diyerek belediyelere sitemlerini iletti.

 Gök ayrıca Ege Bölgesi Kan Merkezinin Kan araçlarına çok ihtiyacı olduğunu Kızılay’ın tek gelirinin bağışlar olması nedeniyle araç sıkıntısını çözmek için bağışlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Bağışların otobüs şeklinde de yapılabileceğini önemle belirtti.