Çocukluğumdan beri iğdeye de, baharda açan çiçeklerinin o büyülü kokusuna da bayılırım. Hangi tezgahta karşıma çıksa alırım 250 gr. Klasik ölçümdür 250 gr, bittikçe tazesini alırım ölçüsü.

Bir akşam TV karşısında iğdelerimi soyarken, bi’şey oldu ve neden olmasın dedim.

Genelde şarabın yanında atıştırmalık olarak çerez, meyve, peynir evde ne varsa yakıştırdığımı çıkarır, eşlik ettiririm. Işte o akşam ilk defa iğdenin yanına şarap hayal ettim.

Baştan söyleyeyim; iğdenin pamuğumsu yapısı ve tanenli tadı tükürük bezlerini çalıştırıyor, bu detay aklınızın bir köşesinde kalsın, buraya çok faydalı bilgiyle geri döneceğim.

Önce 3 farklı beyaz şarapla iğde eşleşmesi denedim; Sultaniye, Sauvignon Blanc ve Narince.

Narince İğdeyi bastırdı,

Sauvignon Blanc’ sa çok asidik kaldı.

Sona sakladığım Sultaniye şarabını; iğdenin ağzımda bıraktığı tatlımsı yapıyla çok yakıştırdım.

Beyazlarda favorim; İğde & Sultaniye…

Bu arada yukarda bahsettiğim iğdenin tükürük bezlerini çalıştırması; diş etlerindeki enfeksyonunu engelleme ve ağızdaki bakterileri ciddi oranda azaltma özelliği var, haberiniz olsun.

Kırmızı şarap eşleşmesine geçmeden once, iğdedeki mütiş kıymetli kimyasallardan bahsetmek istiyorum;

İçerisinde şaşılacak derecede C Vitamini olduğunu biliyormuydunuz? Peki C vitaminin yanında hiç de azımsanmayacak miktarda da A ve E vitamin olduğunu? Bitmedi; bu antioksidanlara ileveten, magnezyum ve potasyum gibi çok önemli elektrolitleri de barındırıyor bünyesinde.

Sizce de mütiş değil mi?

Mesela bir yerde Omega 7 yağ asidini duyduğunuzda hemen aklınıza iğde gelsin. Çünkü bu maddeyi içeren neredeyse tek yiyecek o.

Omega 7 vücutta, dokuların tamiri için gerekli kollajenin üretilmesini sağlar, iltihaplanmayı önleyerek hücrelerdeki yenilenme sürecini hızlandırır. İyileşmeyen yaralara ve egzamaya dermandır.

Yani kısacası İğde tam bir antioksidan deposuymuş.

Gelelim Kırmızı şarap eşleşmesine: 4 farklı üzümden yapılan 3 farklı şarapla keşfime devam ettim; Cabernet Sauvignon&Merlot, Öküzgözü, Karasakız ve Kalecik Karası.

İğdenin tanenli, buruk yapısına ne yalan söyleyeyim 3 kırmızı şarabı da çok yakıştırdım, ama damağımda en güzel birlikteliği Öküzgözü sağladı.

Günün sonunda ona en çok; az-orta tanenli kırmızı şarapları yakıştırdım, tabii kendi damak zevkime göre.

Bu arada unutmadan iğde, sahip olduğu fenolik bileşenler ve esansiyel yağları sayesinde güçlü bir afrodizyakmış, özellikle de kadınlar için.

Benden söylemesi.