(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)- İnci Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Korkut ile pandemide önem sırası değişen sigorta tercihlerini konuştuk. İşte Şebnem Korkut ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar…

Sigortacılık, pandemiden nasıl etkilendi? 

(Şebnem Korkut)-Sektör olarak olumsuz etkilenmedik, aslında bir sigorta şirketi olarak da olumsuz etkilenmedik. Çünkü riskler olduğu müddetçe sigortacılık artar. Bir de pandemi hemen başlar başlamaz, özellikle sağlık sigortalarında Covid’in teminat içerisine dahil olmasıyla beraber sağlık sigortacılığı hızlıca gelişti. Tamamlayıcı sağlık hızlı gelişti, büyüdü. Zaten pazar hızla büyüyordu ama sağlık tabii odak noktası haline gelince, risk de o alanda artınca sigorta kısmında yoğun bir talep gördük. Sektör olarak biz küçülmedik hatta yüzde 15 bir büyüme var sigorta sektöründe. Biz, İnci Sigorta olarak da pandemi dönümde büyüdük.

Otomativin durması, araç satışları, işyerlerinin kapalı olması, uluslararası gidiş gelişlerin durması, nakliyat ve lojistiğin durması gibi durumlar dezavantajlar oldu. İnsanlar dükkanlarını kapattılar, hala kapanıyor ve bu durum bir süre devam da edecek. Bu sürecin içerisinde biz hala kapanmalar bekliyoruz. 1 sene oldu, herkes stoktan yedi, bundan sonrası artık nasıl gider onu bilemiyoruz. 

Bu yıla İzmir özelinde baktığınızda deprem de oldu ve depremde çok büyük hasarlar ödedik. Çok müşterimiz depremde hasar aldı. Arkasından sel geldi, hortum geldi, fırtına geldi. Allah daha beterinden korusun ama İzmir’de yaşamadığımız bir şey kalmadı. Tabii ki sigortada risk olduğu müddetçe her daim büyüme devam eder ve şu anda her taraf risk dolu. İşyerlerinin kapalı olmaları ile ilgili; bir işyerini kapatsanız da sigorta resmi olarak kendini kapatmazsa değişen bir durum olmuyor. Böylece sigorta kısmı işyerlerinin kapanmasından da negatif etkilenmedi, etkilenmez de. Nasıl negatif bir etkilenme oldu? Primler düştü, bizim gelirlerimiz düştü. 

İnsanların alım gücü düştü. Ama sigortalanmalardaki artışın sebebi çoğunlukla; sağlık sigortalarındaki artışlar ve insanların ulaşım için arabaya geçmeleri. Yani toplu taşıma yerine elindeki imkanlarını kullanarak ufak da olsa araba almaya çalıştı insanlar. Yine sağlık riskini tolare edebilmek için. Olmayanlar da, ‘Aman dur çocuk okula gidecek, gelecek, nasıl yapacağız’ veya ‘İşe nasıl gidip geleceğiz’lerden dolayı araç almak istedi. Araç alınca da sigorta yaptırdı. Yani aslında sigortalanmalar yer değiştirdi. Mesela trafik sigortasına mecbur, ondan vazgeçmesi mümkün değil ama kaskosundan vazgeçebilir ki kasko poliçelerinde düşme var. Ama trafik sigortalarında da araçlar arttığı için artış var. Özel sağlık sigortalarında düşme var ama tamamlayıcı sağlık sigortalarında artma var. Sigortayı önem konusunda en ön sıralarda olan bir gider kalemi değil ama malı olanın da kullandığı bir kalem. 

İNCİ SİGORTA HAKKINDA

(Şebnem Korkut)-Dokuz Eylül Üniversitesi endüstri mühendisliği mezunuyum ancak hep sigortacılık yaptım. İzmirliyim, evliyim, iki çocuk annesiyim, 30 senedir sigortacılık yapıyorum.  Şirketimiz İnci Sigorta, 30 seneden daha uzun süredir yaşayan bir şirket. Şirketin 26 ayrı lokasyonda şubeleri var ve bu şubelerle beraber, merkezimiz İzmir’de olmak üzere yoğunlukla Ege Bölgesi genelinde sigortacılık yapıyoruz. 

Inter Sigorta’da 1.5 sene memuriyetim var. 1.5 sene sonra acentelik yapmaya başladım. 5 sene kendi sigorta acentemi yönettim. 1998’de İnci Holding'in İnci Sigortasıyla birleştik. 2015 yılına kadar da şirketin genel müdürlüğünü yaptım. 2015 yılında da şirketi İnci Holding'ten devraldım. Kız kardeşim ve genel müdür yardımcımız şirkette belli oranlarda hissedar. Şimdi oğlum da ikinci kuşak olarak aramıza katıldı, bizimle beraber çalışıyor. 

İnci Sigorta, Ege Bölgesi’nin en büyük sigorta acentelerinden birisi. 16 sigorta şirketinin de acenteliğini yapıyoruz. Hem kurumsal hem bireysel müşterilerimiz var. Sigortanın her branşında hizmet veriyoruz. Kasko, trafik, yangın, işyeri, mühendislik, nakliyat, bireysel emeklilik, özel sağlık, tamamlayıcı sağlık gibi bütün branşlarda çalışıyoruz. 83 kişilik bir kadromuz var, kalabalık bir aileyiz. Ağırlıklı olarak İzmir'de hizmet veriyoruz ama yanı sıra Denizli’de, İstanbul'da, Manisa'da, Balıkesir'de, Edremit'te de şubelerimiz var. Büyüyen bir şirketiz, hedefimiz daha geniş kitlelere sigorta hizmeti verebilmek.