Ülke medyasında son günlerde en çok konuşulan gündem maddesi seçim ve seçim güvenliği oldu. Yakın geçmişte yaşanan ve hala hafızalarda kalan seçim sonuçları tartışması, yeni seçim yasası ile birlikte yeniden konuşulur hale geldi. Hükümetin seçim yasasında yaptığı değişiklikler, muhalefet partileri tarafından büyük tepkiye neden oldu. Özellikle seçim kurullarında yapılan değişiklik, partileri yeni önemler almaya sevk etti. Sandık kurulu başkanlığına en kıdemli hakim yerine kura sistemiyle mevcut hakimler arasından seçilmesi, en önemli tartışma konusu oldu. Seçim sonuçlarını belirleyen, oy sayımı ile ortaya çıkan ıslak imzalı oy sayım tutanaklarıdır. O tutanaklarda ne yazılıyorsa resmi sonuç olarak onaylanıyor. Son zamanlarda bu tartışmaları İstanbul seçimleri üzerinden çok yaşadık.

SANDIK GÜVENLİĞİ!
Tüm partiler 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için tek bir noktada kilitlenmiş durumda: "Seçim güvenliği". 2014 yerel seçimlerde oy sayımı devam ederken bazı illerde elektriklerin kesilmesi şüpheyle karşılanmış ve zamanın Enerji Bakanı'nın "Trafolara kedi girmiş" açıklaması çok tartışılmıştı. 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu (başkanlık sistemi) devam ederken YSK'nın mühürsüz oyları kabul edeceğini duyurması yine büyük tartışma yaratmıştı. En güncel seçim güvenliği tartışmasını ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yaşamıştık. Sandık güvenliği neden önemli konusunu size bir örnekle açıklamak istiyorum. 2014 Yerel Seçimleri. Yalova'da sandıklar açılıyor ve oylar sayılıyor. Oy sayımı sonrası AK Parti Belediye Başkan Adayı Yakup Koçal'ın seçim 1 oyla kazandığı açıklanıyor. CHP Adayı Vefa Salman sonuçlara itiraz ediyor ve oylar yeniden sayılıyor. İkinci sayımda seçimi bu kez Vefa Salman 6 oy farkla kazanıyor. AK Parti seçim sonuçları mahkemeye taşıyor ve seçimlerin yenilenmesine karar veriliyor. 2 ay sonra yapılan seçimleri CHP Adayı Vefa Salman 228 oy farkıyla kazanıp başkanlık koltuğuna oturuyor.

Son cümle: "Seçimlerin tapusu, ıslak imzalı sandık tutanaklarıdır. Bu tutanaklara sahip çıkan seçim sonuçlarını doğru bulur. İstanbul seçimlerinde olduğu gibi..."