Yılın bitmesine iki ay kaldı. Sosyal Güvenlik konuları da yıl sonu gelmişken hepimizin dilinde merakında bu dönemde emekliliği gelenler eksik günleri varsa Sosyal Güvenlik Kurumlarında Borçlanmalar yaparak bu günleri tamamlamaya çalışır.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak yapılabilecek borçlanmaları sıralayacak olursak;

a)Ücretsiz Doğum ve Analık süreleri,

b)Er/Erbaş ve yedek subay okul süreleri,

c)Emekli Sandığı (4c) Ücretsiz İzin süreleri,

d)Doktora süreleri,

e)Avukatlık Staj süreleri,

f)Grev ve lokavtta geçen süreler,

g)Doktorlarda fahri asistanlıkta geçen süreler,

h)Seçimler sırasında istifa edilen süreler,

ı) Kısmı sürelerde çalışılan süreler, borçlanma yapılarak satına alınabilen emekliliğe saydırılabilen süreler olarak karşımıza çıkar.

Sosyal Güvenlik Kurumunda borçlanmalar adı altında işlem yapılan bu süreler bazılarımızın emeklilik yaşını bir yıl öne çeker, bazılarımızın sigortalılık süresini değiştirir, bazılarımızın ise eksik prim gününü tamamlar.

 Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak günlük borçlanma ödeme tutarı yılda bir kez değişir.2021 yılının sonuna kadar günlük borçlanma rakamı en az 38.16 Lira en fazla 286.20 Lira olarak belirlendi.3

1/12/2021 tarihinde Asgari ücrete yapılacak zam oranında günlük borçlanma rakamı da artacaktır.Bu yıl enflasyon rakamlarının yüksek olması ,asgari ücrete yapılacak zammı da etkileyecektir. Asgari ücret artışının her yıl yapılan zam oranından fazla olması bekleniyor.Bu nedenle yıl sonu yaklaştığında borçlanmaların öneminden ve borçlanma tutarlarının vergi indiriminden geri alınacağından kısaca bahsetmek de yarar bulunuyor.

Borçlanma tutarlarını ödeyenler arasında ücretli çalışanlar, memurlar ve serbest meslek kazancı geliri elde edenler ödedikleri borçlanma rakamlarını vergiden düşebiliyorlar. Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücretliler borçlanma amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptıkları prim ödemelerini ,vergi matrahından indirebiliyor. Ödenen tutara ulaşıncaya kadar vergiye tabii tutardan indirim yapılıyor.Yapılan borçlanma tutarının ödeme dekontunun ,bordrolama bölümüne verilmesi gerekiyor.Ödeme belgesinin verildiği aydan itibaren ödenen tutarın tamamı bitene kadar indirim devam ediyor.

Borçlanma yaparken tüm sürelerini borçlanmak zorunda değilsiniz. Diyelim ki sadece 6 ay askerlik borçlanması yaparak emeklilik yaşınızı öne çekebiliyorsunuz  bu durumda 18 aylık askerliğin tamamını borçlanmak zorunda değilsiniz.

Asgari ücretli bir çalışansınız. 2021 yılı için aylık 456 TL (Agi hariç ) gelir vergisi ödüyorsunuz.Askerlik borçlanması yapacaksınız ve 18 aylık askerlik borçlanması hakkınız var. Sadece 12 ay borçlanma yapmak istediniz. 31/12/2021 gününe kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna askerlik borçlanması başvurusu yaptınız. Borçlanma rakamınız 38,16 TL *360 gün = 13.738  Lira olarak size tebliğ edildi. Bu rakamı ödediğiniz de borçlanılan tutarın tamamı bitene kadar her ay indirim uygulanıyor.İlk ayda uygulanacak tutar bu yıl için asgari ücretlilerin vergi matrahı 3.040 Lira olduğu için  3.040 Lira üzerinden  olacaktır.İlk ay net maaşınız 456 Lira daha fazla olacaktır.Toplam ödeme bitene kadar bu indirim devam edecektir. Böylece 4 ay boyunca 13.738 Lira vergi matrahından düşülecek rakam olacaktır.

 3.040 Lira *4ay = 12.160 Lira olacak ve kalan 13.738-12.160 Lira =1578 Lira ise beşinci  ayda matraha oranlanarak vergiden düşülecektir.

Dört ay boyunca her ay net maaşı 456 Lira daha fazla olacak.Böylece borçlanma tutarının en az %15 ‘i devlet tarafından karşılanmış olacak.Gelir vergisi dilimi arttıkça vergi iade tutarı oran nispetinde artış gösterecektir. Maaş arttıkça vergi indirimi ile elde edilen fayda da   artmaktadır. Bir başka deyişle Vergi dilimi oranınız arttıkça kazancınız da artmaktadır.

Borçlanmalardan dolayı vergi iadesi almaya başladığınızda AGİ uygulanmaz.

Geçmişte Borçlanmalardan herhangi birini yapmış fakat vergi indiriminden faydalanmamış iseniz ödeme yaptığınız tarihten geriye doğru beş yıl içinde dilediğiniz zaman ödeme evrağınızı vererek vergi indiriminden faydalanabilirsiniz.Burada önemli olan başvuru yapıp ödemeyi gerçekleştirdiğinizde Sosyal Güvenlik Kurumuna tabii ücretli,memur veya serbest meslek kazancı olan birisi olmanız aynı şekilde vergi indirimine hak kazandığınızda da bu şartları taşıyor olmanız gerekiyor.

Yıl sonu yaklaşırken özellikle 2022 yılında emekli yaşı gelenler ve prim günü eksik olanlar ,Emeklilikte Yaşa Takılanlardan olup prim günü eksik olanlar borçlanmalar ile eksik prim günlerinizi tamamlamak için son iki ay başvuruya geç kalmayın.