Sosyal Güvenlik Kurumundan,  sizin veya yakınlarınızın geçmişten kaynaklanan bir idari para cezası  geldiğinde mutlaka zaman aşımı sürelerine bakarak araştırarak ödemeniz  doğru olacaktır.

Devlet dairesi göndermiş illa ki , bu ödemeyi alırlar bizden düşüncesi ile ödemeler yapılıyor. Konuyu biraz bilen araştırıyor itiraz ediyor ve ödemiyor. Bazı idari para cezaları zaman aşımı nedeniyle itiraz ederseniz silinebiliyor.

Gelen İdari Cezalarda zamanaşımına girip girmediğine karar verebilmemiz için dikkat edeceğimiz ilk  konu cezaya konu belgenin nasıl düzenlendiği olacaktır.

İdari para cezası; 

a) Sosyal Güvenlik Kurumuna işverenlerce kendiliğinden verilirse,

b)Mahkeme kararı ile verilirse,

c) Denetim memurları tarafından yapılan tespitle verilirse ,

d) Kamu kurum kuruluşlarından alınan yazılara istinaden işverence verilirse ,

e)SGK tarafından re’sen düzenlenerek verilirse,

teblig edilen idari para cezasının yasal ödeme süresinin son gününde geçerli olan kanun hükümlerine göre düzenlenir. İdari para cezalarının ödeme süresinin sona erdiği tarihe göre zaman aşımı sürelerini sıralayalım.

Zaman Aşımı Süreleri 

1) 7/12/1993 tarihine   veya öncesi bir tarihe ait olan idari para cezalarının tahsil zamanaşımı süresi Borçlar Kanunu hükümlerine göre ödeme süresinin sona erdiği günden itibaren on yıldır.

2) 8/12/1993 ile 5/7/2004 tarihleri arasında bir tarihe ait olan idari para cezalarının tahsil zamanaşımı süresi 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre ,ödeme süresinin sona erdiği tarihi takip eden yıl başından itibaren beş yıldır.

3) 6/7/2004 ile 30/9/2008 tarihleri arasında bir tarihe ait olan idari para cezalarının tahsil zamanaşımı süresi Borçlar Kanunu hükümlerine göre ,ödeme süresinin sona erdiği tarihi takip eden günden  itibaren on yıldır.

4)1/10/2008 sonrası bir tarihe ait olan idari para cezalarının tahsil zamanaşımı süresi ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren on yıldır.

İDARİ PARA CEZALARINDA ZAMAN AŞIMI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

6183 sayılı Kanunun 103.maddesinde zamanaşımının hangi durumlarda tekrar başlayacağı düzenlenmiştir. Buna göre;

a)Zaman aşımı süresi içinde ödeme yapıldıysa,

b)Ödeme Emri tebliği alınmışsa,

c)Mal bildirimi, yeni mal edinme bildirimi yapıldıysa,

d) Haciz yapıldıysa,

e)Alacak teminata bağlandıysa,

f)İhtilaflı amme alacaklarına yargı tarafından bozma verilmişse,

g)Yargı organlarınca yürütmenin durdurulması kararı çıktıysa,

h)Borçlunun ödeme yapmak üzere başvurması ve ödeme planına bağlandıysa ,

 zaman aşımı kesilmesinde geçmiş olan süreler ortadan kalkar ve kesilmeyi takip eden yıl başından itibaren yeniden işlemeye başlar. Zaman aşımı süresi kesildikten sonra işlemeye başlarken hangi kanuna göre belirlendiyse o kanunun zaman aşımı süreleri geçerli olur.

Örneğin 6183 sayılı kanuna göre belirlenmiş idari para cezası zaman aşımı kesilmesi sonrası tekrar başlayacaksa zamanaşımın kesildiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren yine  beş yıllık süreye tabii olacaktır.

Zaman aşımı borçlunun yurt dışında bulunması, hileli iflas etmesi veya terekenin tasfiye edilmesi hallerinde işlemez. Zaman aşımı işlemesine engel durum ortadan kalktığında zaman aşımı kaldığı yerden işlemeye devam eder.

Kamu borçlarından olan Sosyal Güvenlik Kurumu borçları ve idari para cezalarında mutlaka bir Hukukçunun incelemesi ve ödemeye itiraz gibi tüm koşulları değerlendirmesi yerinde olacaktır.