Emekli aylıklarının hesaplanması son olarak 2008 yılında 5510 sayılı Kanun ‘un geçici 2.maddesi ile düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme ile hali hazırda SSK (4a) kapsamında emekli aylığı almaya hak kazananların aylığı üç ayrı dönem için hesaplanıp birleştiriliyor.

Emekli aylığı hesabında ;

-2000 yılı öncesinde çalışması olanlar için son on yıllık ,  on yıl çalışma yoksa son beş yıllık prime esas kazançlara göre tespit edilen gösterge rakamının , memur maaş katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımından aylık bulunuyor,

- 2000-Ekim 2008 arasında her yılın prime esas kazancının her yıla ait TÜFE ve GH ile güncellenmiş kazançlar toplamının bu dönemdeki gün sayısına bölümüyle bulunan ortalama günlük kazancın 360 katı ile aylık bağlama oranının çarpımının 12’ye bölünmesi suretiyle aylık bulunuyor,

-Ekim 2008 sonrasında ise her yıl için prime esas kazancın aylık talep tarihine kadar her yıl gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenen kazançlar toplamının belirtilen tarihten sonraki prim ödeme gün sayısına bölünmesi ile bulunan günlük kazancın otuz katı aylık bağlama oranı ile çarpılarak aylık bulunuyor,

Ve bu üç dönemin ayrı ayrı bulunan aylık miktarları, kısmı aylıklar toplamı alınacak emekli aylığını oluşturuyor.

Ayrıca üç farklı dönem için hesaplanan yaşlılık aylıkları her dönem için geçen gün sayısının toplam prim ödeme gün sayısı ile orantısı yapılmadan ,  o süreye ait geçerli olan alt sınır aylığı ile karşılaştırılıyor.

En son 5510 sayılı Kanun ‘a 6283 sayılı kanunla Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere eklenen 39.madde ile aylığı Ocak 2000 öncesi bağlananların aylıkları yeniden hesaplanmış, hesaplanan tutarın Ocak 2013 de ödenmekte olan aylık rakamın altında kalması halinde mevcut aylıkların yeniden hesaplanması fakat geriye dönük ödeme yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Böylece 2000 yılında emekli olup farklı hesaplama nedeniyle oluşan mağduriyetin önüne geçilmesine çalışılmıştır.

Son olarak 5510 sayılı Kanun‘a Şubat 2019 tarihinden itibaren ek 19.madde eklenmiş ve emekli aylıkları 1000 Liranın altında olmayacağı hüküm altına alınmıştır. Böylece emekli aylıkları ek ödeme dahil , 1000 liranın altında olanların 1000 liraya tamamlanacak kadar kısmı hazineden karşılanmaya başlanmıştır.

Emekli aylığının mantığı çalışma hayatı sonrasında çalışılmayan dönemde ihtiyaçların karşılanması olması gerekirken şu anda emeklilerimizin durumu bundan çok uzaktır. Emekli aylıklarının asgari ücretin altında olmaması gerekir. Emeklilerimize gereken önemin verilmesi Sosyal Devlet olmanın esaslı şartlarından biri olduğu unutulmamalıdır. En son SSK aylıklarına yapılan %5 zam ile alım gücünün korunması dahi gerçekleşmemiştir. Emekli aylıkları düzenlenecek derken var olan aylıkların dahi alım gücü hızla gerilemektedir.