EGE MECLİSİ - Türkiye’nin batısında, Ege bölgesinde yer alan Ödemiş, İzmir iline bağlı bir ilçe olma özelliğini taşır. Toplam nüfusu 129.407 civarı olan ilçe, kendine has 5 özelliği ile adından sıkça söz ettiriyor.

İşte Ödemiş'i Ödemiş yapan 5 eşsiz güzellik:

 

1. PATATES

"Ödemiş'in SARI KIZI" olarak bilinen patatesi bilenler, pazarda bu patatesi bulamazlarsa vay o pazarcının haline... 

Ülkedeki patates üretiminin önemli bir kısmını sırtlayan Ödemiş Patatesi, yerli halkın geçim kaynakları arasındadır.  

 

2. GÖLCÜK VE BOZDAĞ

Bozdağ, coğrafik konumu açısından çok fazla ormanlık alana sahip olması, doğal güzellikleri, belde içerisindeki piknik ve mesire yerleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağıdır. Bozdağ'ın eteklerinde yer alan Gölcük ise, yazın serin havasıyla bir yayla görevi görürken, kışın karın güzelliğiyle beyaza bürünerek eşsiz bir manzara yaratır. 

 

3. ÖDEMİŞ KÖFTE

Muhteşem lezzetiyle Türkiye'nin köfteler arasında ayrı bir yere sahiptir. Köftenin lezzeti kullanılan etin kalitesiyle sağlanır ve köftenin yapımında kullanılacak et, süt danadan kıyılan kıymadan oluşmaktadır. Halis tereyağı ile yapılması, içinde ekmek ve başka bir harcın bulunmaması, kıymayı toparlayabilmek için sadece irmik ile kimyon kullanılması köftenin lezzetine katkı sağlar. Köfte, kış aylarında maydanoz, soğan, limon ve isotla, yaz aylarında ise köy domatesiyle servis edilir. 

 

4. BİRGİ

Osmanlı tarihini doğa ile iç içe yaşayan bir beldedir. Ödemiş merkeze 10 km uzaklıkta olan Birgi Köyü, Aydınoğulları Beyliği’nden Mehmet Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami’siyle meşhurdur. 

1971 yılından kalma ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden Çakırağa Konağı ve İmam-i Birgivi Medresesi gezilmesi gereken yerlerindendir. Doğayı seven ve fotoğrafçılıkla ilgilenenler için eşsiz bir yerdir.

 

5. BEDİA AKARTÜRK

Ödemişli Sanatçı Bedia Akartürk, sanat hayatına yine doğup büyüdüğü İzmir'in Ödemiş ilçesinde başlamıştır. Daha sonra yaşını büyüterek İzmir Radyosu'nda çalışmaya başlayan sanatçı 9 yıl İzmir Radyosu'nda edindiği birçok tecrübenin ardından Ankara Radyosu'nda geçmiştir.

Sanat hayatında 6 sinema filmi ve sayısız birçok albüme imza atan sanatçı Edirne'den Kars'a kadar tüm Türkiye'nin sevgilisi olmuştur ve 7 ilde Fahri Hemşehrilik ünvanına layık görülmüştür.

Bedia Akartürk, sanat yaşamı boyunca albüm çalışmalarına ve yurt içi, yurt dışı konserlerine aktif olarak aralıksız devam etmiş ve hala etmektedir.