(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)- Petrol, deri ve inşaat sektörlerinde hizmet veren İleten Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar İleten ile pandemiyi konuştuk. İşte Yaşar İleten ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar… 

Pandemi grubunuz içerisindeki şirketleri ne yönde etkiledi? 

(Yaşar İleten)-Pandemi sektörlerimizi olumlu şekilde etkiledi diyemem. Demem de mümkün değil. Çünkü taleplerin düştüğü, alıcıların maalesef gelir seviyelerinin de düştüğünü düşünürseniz, cirolarımızda kısmi bir düşüş oldu. Ama akaryakıt konusundaki istek çok iyi. Deri sektörü pek sevindirici değildi. İnşaatta fena değildi bu dönemde. Talepler vardı ama gelecekten umutluyum. Panik yapmamak lazım. Çok da kötümser olmamak lazım, çok kısa zamanda toparlanacağına inanıyorum. 

Deri sektöründe maalesef istenilen boyutta değiliz, büyük bir gerileme var. Yurtdışından turist gelmiyor ve gelmeyince de talep olmuyor. Çünkü turizm ile çok etkileşimli bir sektör deri sektörü, ihracata da baktığımız zaman deri sektöründe ihracatı da çok parlak değil. 1 buçuk milyar doların üstüne çıkmıyor Türkiye genelinde. Deriye olan ilgi azaldı. Mesela ayakkabıda deriden ziyade, kumaş ve imitasyon, sentetik tercih ediliyor. Dolayısıyla o sektörde de deri satışlarında büyük bir azalma söz konusu. Deri, bir kumaşa göre baktığınız zaman çok daha pahalı. Bu sebeplerle deriden de çok ümitli değiliz ancak derinin üzerindeki o kimyasal değerleri aldığınız zaman onu hijyen sanayinde kullanma imkanınız var. Bu çok büyük bir avantaj. Evlerimizdeki folyolar o kimyasallardan yapılıyor. Bu imalata biraz hareket kazandırıyor ancak deri maalesef istenilen düzeyde değil. 

Petrolde talep arttı. Biz, grubumuz içinde toptan ve perakende olarak satış yapıyoruz. Perakende grubunda ufak tefek biri ivme var yukarı doğru ama toptanda büyük bir talep var. Onu neye bağlıyoruz? Kara yolların hareketliliğine, taşımacılığa bağlıyoruz. Perakende kısmında özel başta büyük bir artış var. O nedenle o satışlar da fena değil. 

Ama genele baktığınız zaman grup içerisindeki şirketlerimizde çok şikayetçi değiliz. Hem sanayi bacağında hem de ticaret bacağında çok şikayetçi değiliz. Diğer sektörlerle kıyaslandığında çok kötü günler geçirenler var. Ya da çok yükselişe geçen sektörler de var. Genel olarak bakacak olursak, ben umutluyum, ümitliyim gelecekten. Çok kısa zamanda toparlanacağımıza inanıyorum. 

İLETEN GRUP HAKKINDA 

(Yaşar İleten)- Deri sektörü, inşaat sektörü ve akaryakıt sektörü olmak üzere üç şirket olarak faaliyet gösteriyoruz. Şirketlerimiz 80 yıl önce babam tarafından tesis edilmiş ve bugüne kadar faaliyetlerimiz devam ediyor. Serbest bölgede de şirketlerimiz devam ediyor. Ben aynı zamanda serbest bölge yönetim kurulu ikinci başkan olarak faaliyetime devam ediyorum. İzmir doğumluyum, Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Baba şirketinde bugüne kadar faaliyetimiz devam etti. Çalışmayı seviyorum, pozitif düşünüyorum.