Millet İttifakı'nın CHP'li Foça Belediye Başkan Adayı Fatih Gürbüz, Foça'nın her biri tarihi eser niteliği taşıyan taş evlerine sahip çıkacaklarını söyledi. Zamana meydan okuyarak günümüze dek ayakta kalmayı başaran taş evlerin önemine değinen Fatih Gürbüz, "Foça'mızın tarihi ve kültürel zenginliklerinden olan taş evlerimizi gözardı edemeyiz" dedi. 

SEÇİM BİLDİRGESİNDE... 

Foça´ya eşsiz bir güzellik katan tarihi taş evlerin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik  hedeflerine  seçim bildirgesinde de yer veren Fatih Gürbüz, "Her biri tarihi eser niteliği taşıyan taş evlerimizi, kentsel sit kararlarına uygun olarak taş ev restorasyonlarını kolaylaştıracağız. Kentsel sit alanında tescilli olmayan yapıların ruhsatlarının belediye tarafından verilmesini sağlayacağız" vaadinde bulundu. 

BÜTÜNLÜK VURGUSU 

Foça'daki modern binaların da tarihi yapılarla bütünlük içinde olması gerektiğini savunan Fatih Gürbüz,  kentin belli başlı noktalarındaki modern binalarda,  dış cephelerin taşla kaplanması için  çalışma başlatacaklarını  açıkladı. Foça'daki cadde ve sokakların da, taş evler ile uyum içinde olması gerektiğinin altını çizen Fatih Gürbüz, şunları söyledi: "Çoğunluğu koruma alanı sınırları içinde kalan ve  tarihi kent dokusunu oluşturan taş evlerin sokaklarında, estetik formlarda aydınlatma elemanları ve  kent mobilyaları gibi görsel efekti zenginleştiren çalışmalar yapacağız.  Sokaklarımızı  begonvil ve hanımeli çiçekleriyle donatacağız. Özellikle tarihi dokunun yoğun olduğu bölgede, mesela Marsilya Meydanı'ndaki uyumsuz yapılarda cephe düzenlemesi yaparak uyumlu hale getireceğiz." 

Foça'daki tarihi evlerin kent merkezi ile sınırlı olmadığını sözlerine ekleyen Foça Belediye Başkan Adayı Fatih Gürbüz, özellikle Yeni Foça'da tarihi kentin ilk kurulduğu alandaki sokakları oluşturan bine yakın taş ev başta olmak üzere, Kozbeyli, Kocamehmetler, Yeniköy, Ilıpınar, Gerenköy'deki tarihi dokuyu ve yarımadadaki tarihi kule evlerini koruyacaklarını, yeni yapılarda da yöreye uyumlu mimarinin  yönetmeliklerini oluşturacaklarını belirtti.