EGEBMECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 2011 yılında yapılan operasyonlarla başlayan, Başkan Kocaoğlu ve 128 kişinin yargılanmasının sürdüğü davanın iddianamesine de Sayıştay raporlarına dayanarak giren Çankaya Otoparkı ihalesinin iptali yine gündeme geldi. Davaya konu olan ihalede yıllarca otoparkı işleten belediye şirketi İZELMAN'a rakip çıkan özel bir firma 4 milyon 110 bin lira teklif vermiş ancak ihale iptal edilmişti. Otopark daha sonra mülkün sahipleri Büyükşehir ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından toplam 1 milyon 200 bin liraya İZELMAN'a kiraya verildi.


Sayıştay denetçisinin raporunda Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait otoparkın ihalesinin iptali, ardından kiralanmasıyla gelirin düştüğü bu nedenle kamu zararına yolaçıldığı iddia edildi.
KAMU ZARARINA KARŞI TEMYİZ BAŞVURUSU
Sayıştay'ın 2011 yılındaki bu ihale iptaliyle ilgili Haziran 2016'da 'Kamu zararı' kararı verdiği ve sorumlulardan tahsili için ilamın yayınlandığı ortaya çıktı. Sayıştay ilamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun otopark ihalesi iptali kararıyla 1 milyon 544 bin 747 TL kamu zararına yolaçtığı yer aldı.
Başkan Kocaoğlu, Sayıştay kararına karşı duruşma istemli temyiz başvurusunda bulundu. Başvuruda, ihale iptalenin kamu zararı oluşturmadığını savundu. Sayıştay Temyiz Kurulu'nun vereceği karar bekleniyor.
KOCAOĞLU: ANKARA'DA 'KAMU ZARARI' OLMADIĞINI ANLATACAĞIZ
Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocağlu, Sayıştay'ın kararını temyiz ettiklerini açıkladı. Kocaoğlu, otoparkın yarısının Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yarısının Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu, işleten İZELMAN A.Ş.'nin ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi olduğunu söyledi. Geçmişte sürekli İZELMAN'a kiralanan otoparkı Sayıştay'ın bir raporu üzerine ihaleyle kiralama yoluna gittiklerini belirten Kocaoğlu, ihalede özel şirketten gelen teklifin otoparkın cirosunun iki mislinden daha fazla olduğunu söyledi. Kocaoğlu, şöyle dedi:
"İhaleyi iptal ettik. Vakıflar daha sonra kamu kuruluşu şirketine ihalesiz verilmesi için izin verdi. Birlikte kira fiyatı belirledik. İZELMAN'a verdik. Büyükşehir Belediyesi alacaklı olan kurumdur. Verecek olan ise İZELMAN'dır. İZELMAN şirketinin sermayesinin tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nindir. Burada nasıl bir kamu zararı var? Kararı temyiz ettik. Duruşmalı yargılama istedik. Ankara'ya gidip anlatacağız." (DHA)