İyi ki öldün gençlik aşkım.


Bundan öte, ne olacağını bilemediğimiz memleket hallerini görmeyeceksin. İyi oldu.

 

Bir kere sen, en güzel zamanlarını yaşadın İstanbul'un… En özel  anıları sen sakladın. Koca Sinan’la yarıştırmaya cüret edilen uyduruk minareler tarafından tarihi silüeti gölgelenmiş, ranta daha çok teslim olmuş, yeşili tükenmiş İstanbul’a daha fazla üzülmeyeceksin artık. 


Sen sanatçı olmanın bir ayrıcalık sayıldığı, sanatın el üstünde tutulduğu en güzel zamanlarda  var oldun.

İçine tükürülmeyen eserlerin yer aldığı meydanları…Brecht'in, Kafka’nın oyunlarının sergilendiği o muhteşem sahneleri… Fındıkkıran’ın, Kuğu Gölü’nün  uçuşan dansçılarını ve Tchaikovsky’nin muhteşem müziklerinin  yankılandığı salonları ve… Onları izlemek için gelen şık giyimli, zevkli,  düzeyli, sanata aşık insanları gördün sen.  

 

Geçenlerde Shakespeare’in,  Dostoyevski'nin eserlerinin  artık sahnelenmeyeceğini müjdelediler! Hababam Sınıfı üslubuyla : ‘’Sanki onların da şeyineydi ‘’ repliğini duyar gibiyim. Yine de ‘’sen iyi ki bu tür alakasız uygulamalara şahit

olmadan aramızdan ayrıldın’’ diyorum.  İçin daha çok yanardı.

 

 

Bir süredir  sahnelerde kalmak uğruna, onurunu satan, benim  4Y TAKIMI  dediğim Yılışık, Yavşak, Yanaşma ve Yağcılardan oluşan bir ordu var ya?  Bir de AKİL payesini itirazsız kabullenen; ne eğitimi,  ne diploması, ne birikimi bu kelimeye hakkını veremeye yetmeyen senin meslektaşlar? Kısacası memleket idaresi diplomasızlara; sanat da sanatsızlara kaldı. İyi ki bunlara daha fazla katlanmadın. İçin daha çok yanardı.

 

''Cehennem ateşi bol olsun'' diyor bazı insan kılıklılar senin ardından. Ne sen, ne de biz hümanistler,  özellikle ülke bayrağımız altında yaşayan, kardaş, arkadaş, vatandaş, dindaş, bildiğimiz kimseleri, Allah katına kötü dileklerle uğurlarız. Bizim insanlık inancımızda kulunun arkasından incitici söz söylemek, her şeyden önce  Yaradan’ın kendisini  incitir...

Ateşin koruna da, yüreğin körüne de o karar verir bizim bildiğimiz..

 

İyi ki öldün sevgili Tarık Akan.

Vefasızlığın bu derecesini görmedin.

Bal gözlüm, baldan tatlı gülüşlüm.

Gönlümüzdesin.