Bir ulusun en yüce ve en önemli kurumlarından biridir üniversite. İçinde bulunduğu, yaşadığı toplumun parçasıdır, ondan ayrı düşünülemez.


Çeşitli öğrenim dallarında öğretim yapan üniversiteler insanlığın ve de o ülkenin aydınlık, bilim yüklü beyinlerini hazırlar. Üniversite öğretim üyeleri, yardımcıları, öğrencileri ve tüm personeli ile bir bütündür, biri diğerinden ayrı  düşünülemez.


Üniversite çalışmalarında yarışmak değil, başarmak gruplaşmak değil birlikte olmak temel esastır. Bir üniversite ileriye doğru yürümeli ve yürüyüşü her daim ileriye doğru olmalıdır. Özgür düşüncenin savunucusudur gerçek bir üniversite.


Bir kentin, bir bölgenin kültür düzeyi; o yerde yerleşmiş, gelişmiş üniversite ya da üniversitelerin bulunup bulunmamasıyla doğrudan ilgilidir.


Bu kuruluşlarda görev yapan her hocanın yüksek nitelikleri üstünde taşıyan aydın, dürüst ve çalışkan olması gerekir. Bir öğrenci güzel nitelikler kazanmışsa bunda kendi yeteneği yanı sıra toplumun, daha da önemlisi hocasının payı büyüktür.


Tarihimize ait sayfalar karıştırıldığında üniversiteye, hocaya verilen değere değinen çok sayıda örnekler görebiliriz. Bir örnek vermek gerekirse, yüz yıllar öncesi Türk Hükümdarı Uluğ bey ülkesinde Semerkant Üniversitesini kurmuştur. Kurulan üniversitenin başı, bugünkü adıyla rektörü Kadızade-i Rumi'dir. Günün birinde Uluğ bey bu üniversite hocalarından birini o zamanki kurulların kararı olmadan görevinden uzaklaştırdığında; bu olayı öğrenen rektör Kadızade görevine gitmeyip evine kapanmış.


Uluğ bey, hasta sanarak onu evinde ziyaretinde Kadızade'ye üniversiteye gitmeyişinin nedenini sorduğu zaman:


' 'Biz bilim alanına siyasal kuvvetin karışmayacağını ve bilim insanının özgür olacağını sanıyorduk. Gördük ki; iktidar sahipleri bilim adamlarını da azledebilirlermiş. Bu nedenle ders vermekten feragat eyledik.''


Bu sözleri duyan Uluğ bey: ''Yanılmışım, bundan sonra üniversite işlerine karışmam, hocaları görevden çıkarmaya girişmem. Azlettiğim hocanın  hemen göreve başlamasını emrederim.


Bu örnek asırlar öncesinde bile, olması gereken uygulamaların olduğunu bize gösteren güzel bir örnek değil mi?..