Kısa dönem askerlik emeklilik yaşını geri çeker mi?

Fiilen yapılan askerlik süresi borçlanılarak emeklilik yaşı öne çekebilir. Askerlik ilk defa sigortalı olunan tarihten önce yapılmışsa emeklilik yaşını geri çekebilir. Ancak sigorta başlangıç tarihine göre, bazen bir günlük borçlanma bile emeklilik yaşını geri çekerken, bazen askerlik borçlanması emeklilik yaşını geriye çekmez. Bedelli askerlik süresi borçlanılmaz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızda borçlanma sadece primi artırır, emekli olma şartlarını değiştirmez.

 

Kıdem tazminatı alarak kendi isteğiniz ile işten ayrılabilir misiniz?

Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor.İlk defa sigortalı olduğu tarih 8.09.1999 öncesinde olanlar emekli olmak için 15 yıl 3600 gün şartını tamamladığında kendi isteği ile kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir.

Yine 08.09.1999 sonrasında ilk defa sigortalı olanlar kendi isteği ile 4500 prim günü  ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamladığında kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.Bu tarihten sonra 7000 gün primi tamamlayanlar da işinden kendi isteği ile ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir.

Kıdem tazminatı almak için haklı bir sebebi olamayanlar kendi isteği ile ayrıldığında kıdem tazminatı alamaz.

 

Bağkur Yetim Kızlarının maaş alma şartlarında nasıl değişiklik oldu?

01.10.1972-03.10.2000ile 08.08.2001-01.08.2003 tarihleri arasında vefat eden Bağkur sigortalısının kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için, geçimini sağlayacak başka bir gelirinin olmaması şartı aranıyordu.

 Geçimini sağlayacak gelir ölçüsü de aylık brüt asgari ücrete endekslenmişti. Sonra 1.10.2016 tarihinden geçerli olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu  Bağ-Kur’lu anne veya babası bu tarihler arasında vefat eden kız çocuklarına yetim aylığı bağlanmasında aranan gelir kıstası şartını kaldırdı.Bundan böyle Bağ-kur dan yetim aylığı başvurularında sadece yetim maaşı talep eden kız çocuğunun kendi çalışmasının olmaması veya emekli olmaması şartı aranacaktır.Gelir seviyesine bakılmayacaktır.Bu nedenle 1.10.2016 dan önce Bağ-Kur yetim maaşı alamayan kız çocukları çalışmıyor veya emekli değilse Bağ-Kur yetim aylığına başvurmalıdır.

 

Staj ve Çıraklık  sigortası emekli olmada işimize yarar mı?

 Staj veya çıraklık sigortasında emeklilik primi ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Emeklilik yaşınıza ve priminize katkısı yok. Sadece kadınlar için staj veya çıraklık sigortasından sonra yapılan doğumların doğum borçlanması ile borçlanılması  imkanı bulunuyor. Staj veya çıraklık döneminde, emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediği için staj veya çıraklık başlangıcı, emeklilik açısından sigortalılık süresinin başlangıcı sayılmıyor. Staj döneminde, kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primi ödeniyor. Sicil numarası da bu nedenle veriliyor ve bu numara tüm çalışma süresinde kullanılıyor. İlk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlandığı tarih, sigortalılık süresinin başlangıcı sayılıyor. 

 

Hizmet Tespit Davasının Emeklilik yaşına katkısı olur mu?

İlk defa çalışmaya başladığınız tarih emeklilik yaşı ve prim günü hesabında oldukça önemlidir.Bu nedenle çalıştığınız halde sigortalı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiriminiz yapılmadıysa işveren aleyhine hizmet tespit davası açabilirsiniz. Çalıştığınızı ispatlamanız durumunda, mahkeme kararında belirtilen çalışmaya başlama tarihiniz sigorta başlangıç tarihiniz olacaktır.

 

Emekli Sandığında 30 yıldan fazla hizmeti olanlar ikramiye talebinde bulunabilir mi?

Emekli Sandığında 30 yıldan fazla hizmeti olanlar almadıkları sürelerin emekli ikramiye tutarlarını talepleri halinde alabilirler.

 

Hangi Kurumdan emekli olacağımı nasıl hesaplarım?

8.09.1999 öncesinde sigortalı olanların hangi kurumun emeklilik şartlarına tabii olduğunu belirleyebilmek için ödenen primlerin hangi kurumdan olduğuna bakmak gerekir. Sigorta primlerinin ödendiği son 7 yılın yani 2520 günün en az 3.5 yılı yani 1261 günü hangi kuruma fazla prim yattıysa o kurumun emeklilik şartlarına tabii olarak emekli olunur. Prim ödenmeyen yıllar gün hesabında dikkate alınmaz.

Emekli olmadan vefat gerçekleşmişse en son hangi kurumda ise oradan emekli aylığı bağlanır.Son 7 yıl kuralı uygulanmaz. Yine maluliyet emekliliğinde de son yedi yıl kuralına bakılmaz.

1.10.2008 sonrası sigortalı olanlarda tüm prim günleri toplanır en fazla hangisinde hizmet varsa o kurumdan emeklilik maaşı bağlanır.Prim günleri eşitse bu defa en son hangi kurumdan prim ödendiyse o kurumdan maaş bağlanır.

Bundan böyle haftada bir kez sizden gelen sorulara ve sorunlara sayfamızda cevap vermeye çalışacağız.Sorularınız için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.