​Bir araştırma şirketinin otuz bine yakın kişi ile yaptığı  incelemenin sonuçlarına göre, Türkiye cehalet endeksinde
hiç de iyi olmayan bir sonuç olarak 9. sıradaki yerini bu yıl da korumuş.
Otuz sekiz ülke arasında 10. olan Suudi Arabistan gibi geri bir İslam ülkesinin bile bizden daha iyi konumda olmasına ne demeli?
Yapılan anket araştırmasına katılan bireylere ülkelerindeki cinayet oranı, intihar oranı, terörizm, sağlıklı yaşam, cep telefonu kullanımı, facebook üyeliği, aşı olma oranı ve Müslüman oranı gibi sorular yöneltilmiş.
Tanımlama yapmak gerekirse, cehalet ya da cahillik bir tür bilgisizlik durumudur. Bilgisizlikle cehalet genelde eş tutulabilir. Cehaletin tam bir objektif tanımlamasını yapmak güçtür.
Yüzyıllar önce halkın çoğunluğu  yöneticiler tarafından cahil olarak tanımlanan insanlar o günkü yaşam koşulları içinde bilgi talebi nedir bilmiyorlardı. Bu günkü iletişim çağında her türlü bilgi aktarımı varken eğer bir toplum hala cahil ve cehalet içindeyse o toplumun bencilliği, uyumsuzluğu, ilgisizliği söz konusu olabilir.
Cahil insanların bir kısmı  geçmişte kendisine anlatılanların yalan-yanlış duyduklarının içinde sıkışıp kalmış ve onların doğrularını daha sonra öğrenmek bile istememişlerdir.
Yalnızca kendisi için yaşayan, soğulamayan, öğrenmekten kendini uzak tutan insan cahildir. Cahilliğin nedenlerinden biri de toplumsal olarak  gelişmeyi becerememiş olmaktır.
Cahilliğin temelinde eğitimsizlik yatar. Eğitimsiz bir anne ve baba çocuklarına gerekli olan bilgiyi veremediğinden Bir tür eli, ayağı, gözleri ve kulakları olmasına karşın yürüyemeyen kötürüm bireyler yetiştirir.
Söylenenlere körü körüne inanmak cahilliğin, cehaletin önde gelen  nedenlerindendir. Cahil insanların bir özelliği de bilinçsiz tüketmeleridir. Bu tip insanlar kendilerinden başkasını, doğayı, gelecekteki dünyayı düşünmez.
Özet olarak cahillik kötü olan her şeyi içinde barındıran bir kavramdır. Bir toplumu yönetenlerin cahili, cahillik  içinde bırakması da Tanrı katında büyük bir günah ve suçtur.
Umutlu olmalıyız. Çünkü; ülkesinde cehaletten sıyrılmış bilinçli insanların yaşamasını isteyenlerin, özleyenlerin bu dilekleri bir gün mutlaka gerçekleşir.