Türkiye’ye özgü 25 Mayıs Etik günü ve haftası etkinlikleri İzmir Büyükşehir Belediyesindeki etkinlik 27 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşti. Katılımın yoğun olduğu etkinliğin konuğu olmak benim için bir ayrıcalıktı. Herkesin etik ve ahlâktan bahsettiği ama gereğini yerine getirmediği bir dünyada 20 yıllık etik yolculuğumun ana temalarını katılımcılarla paylaşma fırsatı buldum. Umutsuzluk vardı ama bunu aşmak için yapmamız gerekenleri yeniden gözden geçirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesine ve Eğitim birimine ayrıca teşekkür etmek isterim. Onların yıllardır süren etkinlik takvimindeki yerimiz her zaman vardı. Kalplerde ve düşüncelerde yine küçük izler bırakarak bu seneki aktivitemizi tamamladık.

Satırlarıma Merhaba Etik – Aforizmalar isimli 2017 yılında çıkmış kitabımdan alıntı düşüncelerimle son veriyorum. Sevgi, saygı ve içtenlikle…

Artık etik bir zeminin üzerinde, sevgiyi, saygıyı, erdemi yükseltme; gerçeği bulma ve koruma zamanıdır.

İnanırsak başarabiliriz. Hep aynı sistemin bizleri yönetmesini istediğimiz sürece o sistem kendisini yenilemeden aynı şekilde yönetmeye devam eder. Bu nedenle farklı olanı talep edecek ve oluşturacak olan yine toplumdur. Siyasetin yaşamsal alanların her yerine nüfuz etmesi, bürokrasi kıskacı ile kargaşaya neden olması, tarafsızlığın yitirilmesi anlamlı değildir. Etik bir anlayışı hakim kılmak en doğrusudur.

Doğru, dürüst, şeffaf, olduğu gibi, yalansız, abartısız bir dünyada yaşamak en güzelidir.

Etik dışılığın olduğu yerde adaletsizlik başlıyor ve insan yeniden hukukun kapısını çalmayı düşünüyor. Oysa ilk başvuracağı yer vicdanıdır.

Sevgi ve saygı bir arada mümkündür. Sevgiyi yitiren bir insanın saygıyı bulması çok zordur. Saygıyı yitiren bir insanın ise sevmesi mümkün değildir. Anlam karmaşası oluşturmaya gerek yok! Sevgi ve saygı beraber olmak durumundadır.

Canlılar üzerindeki baskıyı, acıyı ve ıstırabı azaltmak zorundayız. Bu bizim var olma gerekçemizdir. Hiçbir sosyal, kültürel ve dini anlayışın böyle bir şeyi temsil ettiğini sanmıyorum. Önemli olan sadece bizim bu dünyadaki konumumuz değildir. Tüm canlılar ile huzurlu bir yaşam sürdürmenin yolları aranmalıdır.

Evrende kötülük barınmaz. İnsan bulup çıkarmıştır onu ortaya...

Etiğe aykırı olan bir şey hukuka da aykırıdır. Hukuka ay-kırı olan bir şey etiğe de aykırıdır. Bunun dışında bir algı mantığı oluşturmaya çalışmak, doğru düşünmeye ve doğru tespite karşı yapılacak en büyük fenalıktır.

İşini veya makamını kaybetmemek için etik ilkelerden ödün veren insanların ciddi değer sorunları vardır. İnsanları bu hale getirenlere ise söylenecek bir söz yoktur!

Etik düzeni sağlamış ve bunu tamamlamış bir dünyanın varlığına inanıyorum. Bu dünya bir gün var olacaktır. Hiç kimse buna inanmasa bile ben inanmaya devam edeceğim…