Kara Meryem, Kara Bakire diye de adlandırılan Kara Madonna figürü, Batı kültüründe önemli bir yere sahiptir.
 
Kara Madonna, çeşitli nedenlerle, uzun zaman içinde, mum isi ve benzeri nedenle kararmış ya da özellikle kara yapılmış Meryem heykellerine verilen isimdir. Ancak sembolik anlamı çok daha derin ve geniştir.
 
Hz. Meryem’in gölgesi olarak göreceğimiz bu figürleri, bazı araştırmacılar kadının Lilith yönüne yorsa da, aslında geçmişten gelen Ana Tanrıça kültünün bir devamıdır. Sadece Fransa’da üç yüz civarında olan bu kara Madonnalar’a Polonya ve İspanya’da da rastlanır.
 
Özellikle Batı’da Kara Madonna’nın görüldüğü yerler; eski bolluk ve bereket kültlerinin olduğu yani Ana Tanrıça tapınma geleneğinin sürdüğü yerlerdir. Ve bu yerlerin ‘Kutsal Kase’ efsaneleriyle olan bağlantısı da dikkat çekicidir.
 
Bu yerleri geçmişe dönük incelediğimizde daha önceleri de yine Kara Tanrıçalar diye isimlendirilen Doğu kökenli tanrıçalara tapınma geleneklerinin olduğunu görürüz. Çoğu Kara Madonna tasvirinin mağara, ağaç kovuğu, su kaynakları gibi yerlerde bulunması, Pagan geçmişini teyit etmektedir.
 
Kara Madonna, aynı zamanda, gökler ve yeryüzü arasında bir bağlantı olarak Sophia’yı da temsil etmektedir. Sophia insandaki iç bilgiyi ve tanrının dişi yönünü temsil eder, bilginin sonradan kazanılmayıp doğrudan içimizde olduğunu bilmek için içimize bakmamız gerektiğinin sembolüdür. Kısacası bilgeliktir.
 
Işık ve sevgiyle kalın!