Marmaris karayolunda, İzmir Buca'dan günübirlik gezi için Marmaris'e gidenlerin bulunduğu tur midibüsü rampa inişi virajda devrildi, 24 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi yaralandı.

Kaza, bugün saat 12.30 sıralarında, Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi rampasında meydana geldi. İzmir Buca'dan bu sabah Marmaris gezisi için yola çıkan, kadınlar ve çocukların da bulunduğu grubu taşıyan, şoför Armağan Serttaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsünün iddiaya göre freni boşaldı. Keskin virajların bulunduğu rampada sürücünün kontrolünü yitirdiği midibüs hızla yol almaya başladı. Yolcuların çığlıkları arasında, virajda yaklaşık 20 metreden alt yola uçan midibüs, 35  AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. Midibüsten fırlayıp etrafa saçılan ve araç içinde sıkışan 24 kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi de yaralandı.

 

KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?

Kazanın nasıl gerçekleştiği konusunda henüz bir netlik yokken, otobüsün uçuruma yuvarlandıktan sonra 30 metre aşağıdaki alt yolda ilerleyen başka araçların üzerine düştüğü ifade edildi. Otobüsün olay yerinden kaldırılması sonucu acı bir detay daha ortaya çıktı. Otobüsün altından 3 ceset daha çıkarıldı. 

Kazanın nasıl meydana geldiğine ilişkin ise farklı iddialar var. Bu iddialardan biri şöyle: Freni patlayan midibüsün, keskin virajda kontrolünü kaybetti. 

Diğeri ise, Rampa aşağı olan yolda şoför aşırı hızdan kontrolünü kaybetti ve araç çift yönlü yolun ortasındaki beton bariyerleri devirerek uçuruma yuvarlandı. Yuvarlanan araç yamaçtaki alt yolda durabildi. Hayatını kaybeden yolcuların bir kısmının cenazeleri üst yolda, diğerlerinin ise alt yolda bulundu.

ANNELER GÜNÜ PROGRAMINA GİDİYORLARMIŞ!

Muğla’da Sakar Geçidinde kaza yapan otobüsteki yolcuların İzmir’den Marmaris’e ‘Anneler Günü’ dolayısıyla düzenlenen programa gittikleri öğrenildi. Grubun iki midibüs ile art arda İzmir’den yola çıktıkları kaza yapan 03 FR 247 plakalı midibüste ise 31 kişinin bulunduğu bildirildi. (İHA)

 

VALİ: OTOBÜSTE 3'Ü ERKEK, 34 KİŞİ VARDI

Muğla Valisi Amir Çiçek, kazayla ilgili Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya ve  İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Ölenlere rahmet yakınlarına başsağlığı dileyen Vali Çiçek, "Allah bir daha böyle bir kaza göstermesin. Elim trafik kazası sonucu ilk belirleme göre 20 vatandaşımız vefat etti. Yaralılarımız en seri şekilde hastanelerimize sevk edildi. İsterdik ki böyle kaza olmasın. Hastanelerimizdeki 4 yaralının ölümüyle, ölü sayısı 24'e yükseldi. 10 kişinin tedavileri sürüyor. Otobüste 3'ü erkek 31'i kadın olmak üzere 34 kişinin olduğunu belirledik" dedi.

KAZADA ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Kazada ölen kişilerin isimleri şöyle: Armağan Sertbaş, Fatma Sevindik, Nazlı Ceylan, Kemal Öksüz, Nesrin Öksüz, Habil Güler, Mükerrem Salcan, Ayşe Nur Namlıarkan, Hatice Güllü, Selda Altay, Serpil Kaldırımcı, Ayşe Kolcu, Mübeccel Dedeoğlu, Melisa Şele, Feray Akın, Zübeyde Çalık, Gülüzar Kılıç, Leman Kılıç, Cemile Sönmez, Münire Güler, Fermudiye Ay, Leyla Konakçı, Zeynep Öksüz ve Sultan Karadağ.

YARALILARIN İSİMLERİ

Vali Çiçek, kazada yaralanan ve halen hastanede tedavi görenlerin Yasemin Namlı Arkan, Nazime Çiçek, Duygu Sertbaş, Bircan Kıran, Fatma Ökten, Bahar Sınur, Beyzanur Hano, Cahide Güler, Simge Sinur ve 10 aylık Nehir Sertbaş, olduğunu açıkladı.

"SÜRÜCÜNÜN HATASINDAN KAYNAKLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar "Durum vahim, çok sayıda can kaybı var. Kazanın sürücü hatasından kaynaklandığını düşünüyorum" açıklaması yaptı.

Kaza yapan araçta bulunan, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan grubun bu sabah saatlerinde İzmir Buca'dan, Marmaris'e gitmek üzere yola çıktıkları öğrenildi. 

NTV muhabiri Merih Ak, Marmaris'teki kazayı NTV canlı yayınında anlattı. İzmir'den Marmaris'e yerli turistleri hafta sonu gezisi için taşıyan midibüs, nedeni belirlenemeyen kaza nedeniyle uçuruma yuvarlandı. 

Sakar'ın en keskin virajında kaza, seyir terasının bulunduğu bölgede meydana geldi. İki ihtimal üzerinde duruluyor. Midibüsün freninin patlama ihtimaliyle birlikte şoförün aracı gerektiğinden hızlı kullanmış olabileceği de düşünüyor. 

MUĞLA İSTİKAMETİNDE YOL KAPATILDI

Kaza yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve AFAD ekibi sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla Marmaris Devlet, Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderildi. Muğla istikametinde yol kapatıldı. 

BAŞBAKAN YILDIRIM YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Başbakan Binali Yıldırım, Muğla-Marmaris karayolunun Sakar Geçidi mevkiindeki virajlı rampada, bir tur otobüsünün devrildiği kazayla ilgili yetkililerden bilgi aldı.(NTV)

 

BUCA'DA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Muğla-Marmaris karayolunda kontrolden çıkarak alt yola düşen midibüsün hareket ettiği İzmir'in Buca İlçesi Yaylacık Mahallesi'ndeki, Yaylacık Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Eğitim Kültür Dayanışma Derneği önünde hareketlilik yaşanıyor.

Kazada kimlerin öldüğünü öğrenmek için dernek binasına gelen kazazedelerin yakınları, büyük üzüntü yaşıyor. Buca Kaymakamlığı'nda oluşturulan kriz masasında da ailelere kazayla ilgili bilgilendirme yapılıyor. Kaymakamlıktaki kriz masasında Kaymakam Fecri Fikret Çelik, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve ilgili birimlerin temsilcileri bulunuyor.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız da Yaylacık'taki derneğe giderek burada toplanan vatandaşlara başsağlığı dileklerini iletti. Vali Ayyıldız, Dernek Başkanı Ali Kara'dan, kendilerine bilgi almaya gelen vatandaşları Kaymakamlıktaki kriz masasına yönlendirmelerini istedi. Muğla Valisi ile görüştüğünü, gerekli işlemler için her türlü organizasyonu birlikte yapacaklarını belirten Vali Ayyıldız, "Her türlü hazırlığı yapıyoruz. İhtiyaçlarınızı bize bildirin. Her türlü bilgiyi de biz vereceğiz" dedi.

Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Piriştina da Yaylacık Mahallesi'nde daha önce de turlar düzenleyen bir kadının girişimiyle bir araya gelenlerin, 2 midibüsle sabah yola çıktığını söyledi. Piriştina, "Vatandaşlar endişe içinde yakınlarından haber almaya çalışıyor. Bizler de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Midibüste kimlerin bulunduğunu öğrenme çabası içindeyiz. Başımız sağ olsun" dedi.(DHA)