İzmir Büyükşehir Belediyesinin doğayla uyumlu tarımsal üretimi teşvik etmek amacıyla başlattığı zirai ambalaj atıklarının toplanması sürüyor. Bugüne kadar 6 tona yakın zirai ambalaj atığının yeniden ekonomiye kazandırıldığı projede üreticinin de yüzü güldü. Değirmendere ve Karaveliler köylerindeki üreticilere biriktirdikleri atık karşılığında organik solucan gübresi dağıtıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen, halk ve çevre sağlığına zararlı zirai ambalaj atıklarının özel tekniklerle toplanması projesi sürüyor. Menderes Değirmendere köyünde başlatılan projeyle iki yılda 4 bin 465 kilogram zirai ambalaj atığı geri dönüşüme dahil edilerek ekonomiye kazandırıldı. Ambalaj atıklarını İzmir Büyükşehir Belediyesinin dağıttığı özel torbalarda biriktiren Değirmendereli 70 üreticiye her torba karşılığında topraklarının daha kaliteli ve verimli olmasını sağlayacak bir litre organik sıvı solucan gübresi dağıtıldı.

Proje genişliyor
Menderes Değirmendere’nin ardından proje Bayındır Karaveliler köyünde de geçen kasım ayında başladı. Bin 200 kilogram zirai ambalaj atığı İzmir Büyükşehir Belediyesinin geri dönüşüm çalışmalarını yürüten İZDOĞA A.Ş. tarafından toplanarak geri dönüştürüldü. Üreticilere solucan gübresi verildi. Projenin Seferihisar’da başlatılması planlanıyor. Tarımsal üretimde kimyasal gübre, pestisit ve benzeri zirai ilaç kullanımının artması üzerine, doğayı ve çevreyi koruyucu önlemler almak üzere başlatılan “Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Ayrı Toplanması Projesi” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle yürütülüyor.