EGE MECLİSİ - 'Çiçeğin Hikayesi burada başladı' sloganıyla Bayındır Çiçek Festivali 19'uncu kez kapılarını açtı. Yıllar önce o hikayeye kahramanlık eden kadının adı da Zeynep Çakır. 2013 yılında 89 yaşında aramızdan ayrılan Bayındır'da çiçeğin anası Zeynep Çakır'ın bir festivali nasıl başlattığını kısaca özetleyelim...

Gördüğümüz bildiğimiz bir çok organizasyonun hep bir kahramanı vardır. Bunların kimileri bilinir, kimileri de bilinmez. Bayındırlı'nın çok iyi bildiği bir hikayedir Zeynep Çakır'ın hikayesi... O'nun  çiçek aşkı 21 yıldır kutlanan bir festivale ve bir ilçe için büyük ekonomiye dönüşür zamanla...

Zeynep Ana, 1294 yılında Selanik'te doğar.  1941 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etmek zorunda kalınca İzmir'in Bayındır ilçesine yerleşir. Çiçeklere olan merakı burada da sürer. Komşu bahçelerdeki çiçeklerden dallar kırarak evinin önündeki teneke saksılara dikmeye başlar. Ortancalar, begonyalar, şebboylar, küpeler bir anda bahçesinin çehresini değiştirir.  

Kış aylarında çiçeklerini soğuktan korumak için evin salonuna alır. Bir gün, ilçe merkezinde bakkal dükkanı işleten babasına bir saksı begonya hediye eder. 

VE... BAYINDIR ÇİÇEĞİN VATANI OLUR...

Babası, bu saksıyı dükkanının önüne koyar. Bir yaz günü İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda çiçekçilik yapan bir esnafın yolu Bayındır'a düşünce bakkal dükkanının önündeki begonyayı çok beğenir çiçeği yetiştireni sorar. Çiçekçi, Zeynep Ana'nın bahçesindeki tüm çiçekleri çok beğenerek bütün çiçekleri satın alır.  Bu olaydan sonra Bayındır'da Zeynep Çakır'ın ismi bir efsane gibi dilden dile dolaşmaya başlar.  

Zeynep Ana'nın bahçesinde başlattığı Bayındır Çiçekçiliği bugün ilçenin geçim kaynağı haline gelir. İşte Bayındır'da çiçeğin hikayesi böyle başlar. 1924 doğumlu olan Zeynep Çakır 2013'te 89 yaşındayken aramızdan ayrılır.