EGE MECLİSİ -  CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Yatağan İlçesi'ndeki, kömür çıkartıldıktan sonra tekrar doldurulup 26 bin 600 ağaçlık zeytinliğe dönüştürülen ve işletmeler özelleştirilirken sözleşme dışında bırakılan 1250 dönümlük arazinin akibetiyle ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Milletvekili Nurettin Demir önergesinde, Yatağan'daki termik santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak için istimlak edilen zeytinlik ve tarım arazilerinin, madenin çıkartılmasından sonra tekrar doğal florasına kavuşması için doldurulup, zeytinliğe dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Tekrar zeytinliğe dönüştürülen 1250 dönümlük arazide şu an 26 bin 600 meyve verebilecek zeytin ağacı bulunduğuna dikkat çeken Milletvekili Demir, söz konusu santral özelleştirilirken, özelleştirme sözleşmesi dışında tutulan bu arazilerin akibeti hakkında olumsuz söylentiler bulunduğuna da önergesinde yer verdi. Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten bu arazilerin akibetiyle ilgili şu sorulara yanıt vermesini istedi:

"Bu zeytinlik alanların bakımsız kalmasından dolayı ormanlık alana dönüştüğü doğru mudur? En son ne zaman bakımı yapılmış ve denetlenmiştir? Bölgede kaç zeytin ağacı vardır? Kalitenin yükseltilmesi için zeytinlik alanların budama, ilaçlama, gübreleme, yabancı otların temizlenmesi gibi bakımları yapılmakta mıdır? Zarar gören zeytin ağacı sayısı nedir? Bu karar alınmadan önce madencilik faaliyeti için özelleştirilen tarım arazisinin ve zeytinlik alanların durumunun ne olduğu, üzerindeki ağaçların türü, sayısı ve ekonomik getirisi hakkında Bakanlığınız tarafından bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bunlar nelerdir? Zeytin ve zeytinyağına ilişkin alınan kararlar ve uygulanan politikalar konusunda üretici örgütlerinin görüş ve önerileri alınmakta mıdır?" (DHA)