Eğitimci yazar, iletişim uzmanı Ali Kayadibi, Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. şoförlerine yönelik eğitim seminerinde etkili iletişim tekniklerini anlattı. Şoförlük mesleğinin, yerel yönetim politikalarının ve kent kültürünün sembolü gibi görüldüğünü belirterek, “İnsanların ortak davranışları, kendilerini yetiştiren kültürlere göre biçimlenir. Kentin her kesimiyle aynı anda iletişim kuranların başında toplu taşım araçlarının şoförleri gelir. Bir nevi kültürün yayılmasında canlı araçtırlar. Ulaşımda görevli her personelin bu bilinçle hareket etmesi gerekir. Kente gelen bir misafir, bir şoförün davranışına bakarak o kentin insanı ve kültürü hakkında kanaat edinebilir. Her şoför, konuşma ve davranışlarının içten, samimi ve sorumluluk bilinciyle sürmesine özen gösterilmelidir” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş.’nin eğitim programlarının bu haftaki konuğu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi, “Etkili iletişim teknikleri, etkili ve güzel konuşma, beden dili, öfke yönetimi” konularında bilgiler aktardı. Yaklaşık 150 şoförün katıldığı eğitim programının açılışında konuşan Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Turgut Özkan, kamu hizmeti veren her personelin, “Güler yüzlü ulaşım” prensibine uyarak görev yaptığını, bu görev bilincinin eğitim programlarıyla pekiştirildiğini söyledi. Özkan, “Halkımıza güler yüzlü hizmet için güler yüzlü ulaşım düsturumuzu gerçekleştirmenin en etkin yolu iletişim becerilerinin geliştirilmesidir. Bunun için uzman eğitimcilerin katkısı büyük. Uzman eğitimciler, şoförlerimize en hızlı ve etkin yöntemlerle bu alanda pratikler kazandırıp destek veriyor” dedi.

HAYATIN İÇİNDEN DERSLER

Gazeteci, yazar ve İKÇÜ Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi, etkili iletişim teknikleri, beden dili, etkili ve güzel konuşma alanında yetkinlik kazananların kişisel ve meslek hayatında rahat ettiğine dikkat çekti. Hayatın en aktif yaşandığı kent merkezlerinde farklı kültür ve kişilik yapısına sahip insanların otobüslerde buluştuğunu anlatan Kayadibi, şoförlerin karşılaşacağı her durumda anlık çözüm üretecek iletişim becerisine sahip olması gerektiğini söyledi. Eğitim uzmanı Ali Kayadibi, özellikle sorunlar karşısında barışçıl ve uzlaşmacı dil kullanmanın zorunluluğuna işaret ederek, “İletişimde savaş dili, kavgacıların kullandığı sözcükler vardır. Bunları bilirseniz, kullanan kişileri hemen tanırsınız ve onlara hangi dille konuşacağınızı da tahmin edersiniz. Şayet kavgacı dilin sahibini sakinleştirecek, barışçıl dili kullanamazsanız; iletişimin kusurlu yoluna girmiş sayılırsınız. Şoförlerin şiddete meyilli insanlarla karşılaşma ihtimali yüksektir. Güzel sözcüklere güler yüzünüzle eşlik ederseniz daima siz kazanırsınız. Beden dilinin doğru kullanımıyla öfkeyi yatıştırabilirsiniz” diye konuştu.

HİZMET KUTSALDIR

Hizmetin her türlüsünün kıymetli olduğunun altını çizen eğitimci yazar Ali Kayadibi, özellikle insanlarla yüz yüze temasta bulunup zorlu anlarda bile kişisel sorunlarını yansıtmayan görevlilerin kutsal bir görev yaptığını söyledi. Kayadibi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanları kişiliğine yönelik eleştiriler öfkeye yol açar. Özellikle kamusal alanda başkalarının gözünde küçük düşürülmek öfkeyi şiddete dönüştürebilir. Şoför arkadaşlarımız, Ulaşım A.Ş.’nin, ‘Halkımıza güler yüzlü hizmet için güler yüzlü ulaşım’ ilkesini her an aklında tutmasında yarar var. Çünkü öfke kontrolü, hayatımızın her alanında gereklidir. Kamu hizmeti veren şoförler aynı zamanda kurumsal temsil sorumluluğunu da taşır. Eğitimler sayesinde bu sorumluluk bilinci, kurumsal bütünlüğü sağlar.”

İLETİŞİMCİDEN ÖNERİLER

“Konuşuyorum O Halde Varım” adlı kitabın yazarı Kayadibi, son olarak şoförlere kendilerini sürekli geliştirip, çağın iletişim fırsatlarını kullanmalarının sonsuz yararlar sağlayacağına dikkat çekerek şu önerilerde bulundu: “İş yapma stilinizin kişisel ahlakınızı gösterdiğini unutmayın. Emekliliğinizde en anlamlı sermaye işini en iyi yapan kişi olarak hatırlanmaktır. Otobüse binen kişileri evinize misafir kabul eder gibi karşılamanız, gelecekte sizi mutlu edecek sosyal sermayedir. Öfkeye, sükunet ve güler yüzle karşılık verirseniz takdir kazanırsınız. Sizi hemen takdir etsinler diye değil, kişisel tarihinize gurur duyacağınız hatıralar eklemek için bile olgunluk gösterin. Öğrenmeye açık olun, böyle hareketli bir hayat size çok şey sunuyor. Farkındalıkla davranırsanız, günlük hayatın streslerinin otobüsten indiğinizde geçtiğini anlarsınız. Mutluluk bulaşıcıdır. İşinizi severek yaparsanız mutluluğunuz güçlü iletişimle yayılacaktır. Unutmayın bir sözle savaş başlatabilirsiniz, kiminin dünyasını yıkabilirsiniz; aynı zamanda bir sözle barış getirip, dünyalar kurabilirsiniz.”