EGE MECLİSİ - İSG Danışma Kurulu, Ekim’de yapılacak zirve için toplandı. Cumhurbaşkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcileri de ilk kez bu yıl kurulda yer aldı 

 

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD), Türkiye’de iş kazalarını minimuma indirme ve iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını artırma hedefleriyle ulusal çapta düzenlediği İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Zirvesi ve Fuarı, Ekim 2018’de beşinci kez organize edilecek. 

Zirve ve fuar organizasyonlarının planlaması ve hazırlığı için her yıl İZSİAD bünyesinde kurulan İSG Danışma Kurulu bir kez daha kolları sıvadı. İZSİAD yöneticileri, İSG uzmanları, akademisyenler, ulusal ve uluslararası firmaların temsilcilerinden oluşan kurulda bu yıl ilk kez, Cumhurbaşkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan (ÇSGB) temsilciler de yer aldı. İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt başkanlığında düzenlenen ilk toplantıya, Cumhurbaşkanlığı İSG Birimi Temsilcisi Adem Çankaya ve ÇSGB İş Müfettişi Ali Aslan da katıldı. 

 

Üyelerin görüşleri alındı

İlk toplantıda; meslek hastalıkları, iş kazası atlatan insanların psikolojileri, İSG psikolojisi, İSG’de işveren rolü, sürdürülebilir İSG, insan kaynakları ve İSG, insan odaklı İSG, iyi uygulama örnekleri, İSG Eğitimleri, enerji sektöründe İSG, sağlık gözetimleri, İSG’de kalite uygulamaları, Endüstri 4.0 ve İSG, engelli çalışanlarda İSG, davranış odaklı güvenlik, sivil toplum kuruluşlarında iyi İSG örnekleri, ergonomi ve İSG kültüründe ailenin rolü konuları ele alındı. 

Son dört zirvenin de değerlendirildiği toplantıda, yeni organizasyonun planlanmasına dair görüşler dinlendi. Bu çerçevede, açılış töreni, oturum konuları ve konukları, özel konuşmacılar, iş kazası temalı kısa film hazırlanması gibi konularda İSG Danışma Kurulu üyelerinin önerileri alındı. 

Bu acı tablo değişmeli

Türkiye’nin, iş kazaları ve meslek hastalıkları istatistiklerinde Avrupa ülkeleri arasında ilk üçte olduğuna dikkat çeken İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, “Beş yıl önce, bu acı tabloyu nasıl tersine çeviririz düşüncesiyle yola çıktık” dedi. Ana hedeflerinin, İSG alanındaki iyi uygulama örneklerini kamuoyuyla paylaşarak, bu konuda hem iş dünyasında hem de toplumun genelinde farkındalık ve bilinç oluşturmak olduğunu ifade eden Küçükkurt, sözlerini şöyle tamamladı: “Çalışmalarımızın sonuç verdiğini görüyoruz. Zira zirve ve fuar organizasyonumuza katılım her geçen yıl artıyor. Ancak ülke olarak bu konuda daha almamız gereken çok yol var. İSG önlemlerini eksiksiz şekilde alırken, çalışanlarımızı, işverenlerimizi eğitmeye devam ederken, İSG bilincini okul yıllarından itibaren çocuklarımıza da aşılamamız gerekiyor. İZSİAD olarak bu konuda üstlendiğimiz sorumluluğun gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz.” (İZSİAD Basın Bürosu)