Havaların sıcak gitmesi, su kaynaklarının hızla kurması sonucu, arılar istenilen düzeyde üretim yapamadıkları için, şifa kaynağı bal rekoltesi her geçen yıl azalmaya devam ediyor. Rekolte azalışına paralel olarak fiyatların da arttığını kaydeden Manisalı bal üreticileri, "Su kaynaklarının hızla azalması nedeniyle, arı su bulmakta ve çiçek bulmakta zorlanıyor. Çok uzun yol kat etmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla arı istenilen düzeyde üretim yapamıyor. Buna bağlı olarak da rekoltede azalma yaşanıyor." dediler.
 
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde şifa kaynağı balın rekoltesinin bu sene, önceki yıllara oranla daha da düştüğü belirtildi. Havaların sıcak gitmesi, su kaynaklarının hızla azalması nedeniyle bal üretiminde rekolte düşüklüğü yaşanıyor. Tüketiciler ise rekoltenin düşmesi nedeniyle kaliteli bal bulmakta zorlanırken, fiyatların da yüksekliğinden şikayetçi. Bal üreticileri tarafından en kaliteli bal çeşidi olan kara kovan balının kilogramı 110 TL'yi aşarken, fiyatların yüksek olmasına rağmen alıcılar, Alaşehir semt pazarında kurulan stantlarda kara kovan balı bulmakta zorlanıyor.
 
Şifa kaynağı bal az, fiyat yüksek
Üreticilerin gelir kaynağı olan şifa kaynağı balın fiyatları kalitesine göre 70 TL'den başlayıp 110 TL'ye kadar çıkıyor. Alaşehirli bal üreticileri, arılarından topladığı doğal balları Alaşehir semt pazarında satışa sunduklarını söyleyerek, “Normal petek ballarının kilosu 70- 80 TL, kara kovan balları ise 110 TL'ye kadar alıcı buluyor. Bu sene diğer yıllara oranla bal rekoltesinde sıcak havaların etkisiyle, su kaynaklarının hızla azalması nedeniyle, arı su bulmakta ve çiçek bulmakta zorlanıyor, çok uzun yol kat etmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla arı istenilen düzeyde üretim yapamıyor. Buna bağlı olarak rekoltede azalma yaşanıyor.” açıklamasını yaptılar. (İHA)