Petrol-İş Sendikası'nın yaklaşık 40 iş yerinde toplu iş sözleşmesi sürecini geride bıraktığını söyleyen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, bu toplu sözleşme sürecinde yaygın olarak işverenlerden 2 yıl olan sözleşme sürelerini 3 yıla çıkarma talebini gördüklerini belirtti. Oktay, "Bütün işverenlerden tamamına yakınının 3 yıllık sözleşmeyi dayatmalarına bizim yorumumuz ülkenin durumunu fırsata çevirme çabası olarak yorumluyoruz. İşverenlerin bu fırsatçılığına rağmen biten sözleşmelerin büyük çoğunluğunda sözleşme sürelerinde hak kaybına uğramadık. Burada da tıpkı TÜPRAŞ da olduğu gibi 2 yıllık süreyle bu sözleşmeyi bitirmek istiyoruz" dedi. 

 

'ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ SKALA SİSTEMİNİN KALDIRILMASI' 


PETKİM'de iki gündür yapılan uyarı eylemlerinde değindikleri taleplerin başında toplu sözleşme süreleri, 2'li skala sisteminin ortadan kaldırılması ve ücret zammı olduğunu açıklayan Oktay "Israrla mevcut haklarımızı korumak ve bunun üzerine yeni kazanımlar eklemek gibi bir direncimiz var. Bizde en önemli problemlerden biri 2'li ücret skalasının uygulanıyor olması. 11 yıldır bunun ortadan kaldırılmasını beklerken bir de Star Rafinerisi'nde çalışan arkadaşlarımızın PETKİM'e devriyle birlikte bu arkadaşlarımızın ücretlerinin mevcut skalanın yüzde 90'ına tekabül etmesiyle sorun daha da derinleşti. Bir diğer problemimiz de önceki TİS dönemlerinde aldığımız genel ücret zammının emsal işyeri olarak gösterdiğimiz TÜPRAŞ'ın gerisinde kalmasıdır. Bu sözleşme döneminde son iki üç toplu sözleşmede kaybettiğimiz miktarı telafi etmek için mücadele edeceğiz" dedi.

 

Başlattıkları uyarı eylemlerinin 16 Haziran'da gerçekleşecek görüşmeye yönelik olduğunu belirten Ahmet Oktay eğer işveren tarafından herhangi bir olumlu adım atılmaz ise Petrol-İş Sendikası'nda örgütlü işçilerle birlikte süreklilik arz eden eylemlilik sürecini başlatacaklarını ve mutlaka kazanacaklarını söyledi.(DHA)