Ege ve İzmir'e özgü yöresel otların tezgahla buluştuğu 11. Alaçatı Ot Festivali başladı.

"Otların Rüzgarlı Öyküsü" sloganı ve "labada" temasıyla düzenlenen festivalin açılışı Çamlık Yolu'ndan Çeşme Belediyesi Alaçatı Hizmet Binası arasında düzenlenen kortejle yapıldı.

Korteje katılan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, KKTC Tatlısu Belediyesi temsilcileri, CHP ve İYİ Parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü üyeleri, gastronomi uzmanları ve vatandaşlar şarkılar, marşlar eşliğinde yürüdü.

Festivalde şevketi bostan, acı ot, kuzukulağı, arapsaçı, ebegümeci, radika, deniz börülcesi, tembel avrat otu, kuşkonmaz, biberiye otu gibi çok sayıda bitkinin yanı sıra otlu yemekler, el işi ürünleri de satışa sunuldu.

Hedef 1 milyon katılımcı

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, yaptığı konuşmada, Çeşme'yi "yeryüzündeki cennet" olarak tanımladıklarını, Çeşme'ye bağlı Alaçatı'nın da bir dünya markası olduğunu söyledi.
Festivalin, 3 yıllık aradan sonra yeniden başlamasından mutluluk duyduklarını ifade eden Oran, "Otların Rüzgarlı Öyküsü sloganımız, labada otu temamız, konumuz da zeytin. Zeytin barışın simgesi. Önce Türkiye'ye sonra bütün dünyaya barış dileklerimizi iletiyoruz." dedi.

Oran, festivale katılımın çok yüksek olduğunu ifade ederek, "Hava yolu ve kara yoluyla çok sayıda misafirimiz geldi. Otellerimiz dolu vaziyette. Hedefimize ulaştık. 1 milyon kişinin katılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Üretici de katılımcı da mutlu

Tezgah sahiplerinden Ali Kumbasar, festivalin teması labada otunu demeti 10 liradan satışa sunduklarını söyledi.

Üreticilerden Ebru Subaşı ise çok sayıda otu satışa sunduklarını ifade ederek, "Konsept bu sene labada üzerine kuruldu. Bu otun yemeğini de sarmasını da yapmak mümkün. Festivale gelenler bu otu çok iyi tanımıyor. Merak ettikleri bir başka ot da şevketi bostan. Satışını yaptığımız otların yapılışı için tarifleri de veriyoruz." diye konuştu.
İstanbul'dan Alaçatı'ya gelen ziyaretçilerden psikolog Elif Sorkun da baharın gelişini festivale gelerek kutladığını, ilk kez karşılaştığı otları satın alarak yapılışını öğrendiğini dile getirdi.
Festivalin ziyaretçilerinden fotoğrafçı Cansu Binay da salgın hastalık süreci ve stresli yaşam koşullarından festival coşkusuyla uzaklaştıklarını aktardı.

11. Alaçatı Ot Festivali'ne şef olarak katılan Salih Topçu ise hem otları incelediğini hem de satın aldığını ifade ederek her yemekte farklı ot türlerinin kullanılabileceğini söyledi.

Festival programı

Festival kapsamında 4 gün boyunca konserler düzenlenecek, resim, el yapımı kağıt ve heykel sergileri ziyarete açılacak. Zeytinyağı tadım etkinlikleri, söyleşiler gerçekleştirilecek. 11. Alaçatı Ot Festivali kapsamında en güzel yemek, en çok çeşit otu toplayan yarışmaları da düzenlenecek, mutfak atölyeleri yapılacak.

Ayrıca, zeytin ağacı ve sakız ağacı dikimi de gerçekleştirilecek. (AA)