Cumhuriyet, demokrasi ve anayasal düzeni hedef alan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 667 Sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile Fethullahçı Terör Örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen vakıf yükseköğretim kurumları kapatılarak, bu kurumlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak Hazineye bedelsiz olarak devredilmiş sayıldı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın, İzmir’de kapatılan iki üniversitenin devlet üniversitesi olarak eğitime devam etmesi için verdiği kanun teklifi, tüm partilerin İzmir Milletvekillerinin de imzasıyla torba yasaya eklenerek, İzmir’e iki devlet üniversitesi kazandırılmıştı.

CHP’li Bakan, 667 Sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile kapatılan üniversitelerin akademik kadroların yeni kurulan İzmir Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversiteleri ile diğer devlet üniversitelerine aktarılmasına ilişkin kanun teklifi hazırladı. Kanun teklifi, CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer’in de imzasıyla meclise sunuldu. 

‘ARZUMUZ KAPATILAN TÜM ÜNİVERSİTELERİN EĞİTİME DEVAM ETMESİ’

Üniversitelerin kapatılmasıyla açıkta kalan akademik kadroların istihdam sorununun çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan, “Kapatılan üniversitelerle beraber, ülkemizin gelişmesi, eğitim düzeyinin artması, uluslararası rekabet gücünün artması, bilgi toplumuna ilişkin hedeflerin gerçekleşmesi için faaliyet gösteren akademisyenler açıkta kalmıştır. Yetişmiş insan gücünün değerlendirilmesi, yıllardır önüne geçilmeye çalışılan beyin göçüne engel olunması ve ülkemiz kaynaklarının değerlendirilebilmesi açısından, bu akademik kadrolarda yer alan ve yaşadığımız süreçte darbe girişiminin karşısında olan, FETÖ terör örgütü ile hiçbir bağlantısı olmayan akademik kadrolarının istihdam sorununu çözmek zorundayız. Arzumuz diğer kapatılan tüm üniversitelerin de devlet üniversitesi olarak, tüm olanaklarıyla, eğitime devam etmesi” diye konuştu.

KANUN TEKLİFİNİN DETAYLARI

Bakan, kanun teklifinin detaylarını şu şekilde aktardı: “Teklifimiz, İzmir’de bulunan ve 667 Sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile kapatılan üniversitelerin akademik personelinin yeni kurulan İzmir Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversiteleri ile diğer devlet üniversitelerine aktarılmalarını düzenlenmektedir. Buna göre; Gediz Üniversitesi’nin akademik ve idari kadrosunun, yeni kurulmuş olan Bakırçay Üniversitesi’ne, İzmir Üniversitesi’nin akademik ve idari kadrosu ise yeni kurulmuş olan İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne aktarılsın diyoruz. Yine aynı KHK ile kapatılmış olan diğer vakıf üniversitelerinin akademik ve idari kadroları da, kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak, bu vakıf üniversitelerinin kuruluşu sırasında garantör olan ilgili devlet üniversitelerine ya da bu şehirdeki başka bir devlet üniversitesine aktarılsın diyoruz. Bir darbe girişiminin ardından, ülkemizin güvenliğinin sağlanması ve olası darbelerin önlenmesi amacıyla tedbirler alınmasını doğru bulsak da bu sürecin iyi yönetilmesi ve amacından sapmaması konusunda hassasiyetimizi bir kez daha dile getirmek isteriz.”