İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Kyme Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi bulguların incelendiği Kyme Arkeoloji Müzesi’nin, Aliağa Merkez İlçe Karakolu binasına dönüştürülmek istendiği iddia edildi.

İddiaya göre; Aliağa’da Hükümet Konağı’nın altında bulunan merkez ilçe karakolunun, Aliağa Kaymakamlığı ve Aliağa Belediyesi tarafından Kyme Arkeoloji Müzesi’nin binasına taşınmasına karar verildi.

Karakola dönüştürülmek istenen Kyme Arkeoloji Müzesi’nin yapımına 1990’lı yıllarda İtalyan Arkeolog Ordinaryüs Profesör Sebastiana Lagona’nın girişimi ve belediye desteğiyle başlandı ancak tamamlanamadı ve halka açılamadı. 

Müzenin yıllardır onarılmadığını ve halka açılmadığını söyleyen Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, müze içerisinde Kyme Antik Kenti’nden çıkarılan ve incelenmeyi bekleyen irili ufaklı 30 bin kasa arkeolojik ürünün bulunduğunu ifade etti.

Konuyu TBMM’ye taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’Lİ BAKAN, KURTULMUŞ’A SORDU:

1 – Kyme Arkeoloji Müzesi’nin ilçe karakoluna dönüştürülmek istendiği iddiası doğru mudur?

2 – Kyme Arkeoloji Müzesi’nin ilçe karakoluna dönüştürülmek istendiği iddiası doğruysa, ilçede karakol yapımı için neden bir müze tercih edilmiştir? İlçede karakol yapılacak başka bir yer yok mudur?

3 – Bakanlığınız, Kyme Arkeoloji Müzesi’nin onarılması ve Kyme Antik Kenti’nden çıkan eserlerin sergilenmek üzere halka açılması kapsamında yürüttüğü ve/veya yürütmeyi düşündüğü bir çalışma var mıdır?