Yurt dışında çalışan veya ikamet eden vatandaşlarımızın şartları sağlamaları halinde borçlanma yaparak Türkiye’ den de emekli olma hakları bulunmaktadır. Borçlanma yaparken ceplerinden ihtiyacı oldukları günü satın almaları gerekmektedir. Sadece İsviçre de çalışan vatandaşlarımız çalıştıkları süreleri ceplerinden para çıkmadan transfer edebilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre  İsviçre nüfusunun yaklaşık  %1 ini Türk nüfusu oluşturmaktadır. İsviçre ‘deki  vatandaşlarımızın sosyal güvenliği iki ülke arasında yapılan anlaşma gereği 1969 dan beri sağlanmaktadır. Türkiye –İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesine 1.06.1981 tarihinde yapılan ek sözleşme ile İsviçre’de çalışan vatandaşlarımız  kendilerinden ve işverenlerinden kesilen primlerin transferini Türkiye ‘ye isteyebilmektedirler.

Türkiye ve İsviçre ‘de geçen sigortalılık  süreleri yaşlılık ve ölüm sigortasından aylık bağlanmasına yeterli ise  hizmet birleştirilmesi yapılmadan her iki ülkenin Sigorta kurumunca ayrı ayrı tam aylık bağlanabilir.

Türkiye ‘de 360 günden az primi olanlara hizmet birleştirilmesi yapılmaz. İsviçre sigortasınca bağlanan aylıklarda ikamet şartı bulunmamaktadır. İsviçre den ayrılsanız da maaş almaya devam edersiniz. Türkiye veya İsviçre de çalıştığınız süreler için kısmı aylık da bağlanabilir.Bağlanacak kısmı aylık normal aylığın ‘undan az ise toptan ödeme yapılır. Aylığı az olan İsviçre de yaşayan vatandaşlarımıza belediyeler veya devlet tarafından yapılan yardımlar İsviçre dışına çıkıldığında ödenmez.Sadece en az P oranında malul olanlara İsviçre dışına yerleşseler de aylık ödenmeye devam eder. İsviçre ‘de çalışan vatandaşlarımızın talepleri üzerine orada adlarına yatırılan primler Türkiye ‘ye transfer edilir. Primlerini transfer edecek vatandaşımızın İsviçre ‘yi terk etmesi ve ikamet edilen adresin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurarak prim transfer talebinde bulunması gerekir.Türkiye ‘ye yerleşmesi şart değildir. Türkiye dışında başka bir ülkeye yerleşmesi halinde bile Türkiye ‘den prim transferi istenebilir.

Vatandaşlarımız ikametlerinin bulunduğu Sosyal Güvenlik İl müdürlüklerine ilgili müdürlüklerden alacakları Talep ve Beyan Taahhüt Belgelerini doldurduktan sonra ekine,

* İsviçre Sosyal Sigorta Kartı

* Sigortalı Hizmet Sürelerinin ve kasasının tamamını gösteren belge

* Pasaport

* Nüfus Müdürlüğünce düzenlenmiş Vukuatlı Nüfus Kayır Örneği,

* Türkiye ‘de varsa hizmet sürelerini gösterir belge,  İle birlikte başvurmaları gerekmektedir.

İsviçre deki çalışmaların tamamını borçlanma zorunluluğu 3201 sayılı yasa ile kaldırıldı.Tamamını borçlanarak borcun tamamının ödenmiş olması halinde İsviçre den transfer olunan primlerin tamamı vatandaşımıza SGK tarafından ödenir. Çalışılan sürelerin bir kısmını borçlanılarak bu borcun ödenmesi halinde transfer olunan primlerin borçlanılan gün sayısına isabet eden orandaki miktarı iade edilir.

İsviçre ‘den ülkemize kesin dönüş yapan bütün vatandaşlarımız İsviçre deki sigortalılık sürelerini 3201 sayılı yasa gereği borçlanarak yaşlılık aylığı bağlanması için talep de bulunması gerekir.Talepte bulunmazlarsa borçlandıkları süreye ait primler iade edilecek borçlandıkları süre ile İsviçre ‘deki sigortalılık sürelerine ait fark primleri kendilerine iade edilmeyerek aylıklarında değerlendirilecektir.