Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği 21 Eylül Dünya Barış Günü kutlamasını İlk Kurşun Anıtı’nda başlattı. Cumhuriyet ve Gündoğdu Meydanı ile Kıbrıs Şehitleri Girişi’nde sürdürdü.

Merkezi İzmir’de olan ve 35 ülkede temsilciliği bulunan Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB) öncülüğünde 21 Eylül Dünya Barış Günü, İzmir’de farklı ve renkli kutlandı. Sanatın değişik disiplinlerinden kurum ve kuruluşlara bağlı sanatçıların dayanışması ile Kurtuluş Savaşımızda İzmir işgalinde ilk şehidimiz Hasan Tahsin’in Konak Meydanı’nda yer alan İlk Kurşun Anıtı önünde saygı duruşunda bulunuldu. Televizyon Program Sunucusu Kutluhan Nesil’in sunduğu etkinlikler, Karşıyaka Sanat ve Kültür Derneği’nin  zeybek oyunu ile başladı. Afrotürk Derneği’nin ritim grubu, İzmir Müzisyenler Derneği’nden sanatçılar, Sokak Sanatları Atölyesi ve Maskizm masklı performanslar, İzmirli şairlerden barış şiirleri ile sürdü. Bütün sanatçılar Fener Alayı disiplininde Cumhuriyet  Meydanı’na geldi. Cumhuriyet Meydanı’nda Karşıyaka Sanat ve Kültür Derneği bu kez vals yaparak dans etti. Şairler şiirlerini seslendirdi. Gündoğdu Meydanı’nda ve Kıbrıs Şehitler Caddesi Sevinç Pastanesi önünde de şairler şiirlerini seslendirmeyi sürdürerek etkinliği sonlandırdı.

UASB Derneği Başkanı Dr. Ümit Yaşar Işıkhan, özellikle son yıllarda savaş çığırtkanlığı yapan Yunanistan’ın ve arkalarındaki Amerika, Fransa gibi emperyal güçlerin savaş hazırlıklarını protesto ettiklerini, dünyanın neresinde olursa olsun savaşa karşı çıkacaklarını, barışın yaygınlığı ve savunusu için sanatçılar olarak misyon yüklendiklerini ifade etti. UASB Derneği Başkanı Dr. Ümit Yaşar Işıkhan, Dünya Barış Günü’nü de kapsayan bir süreç içinde Akdeniz’de sürekli silah yığınağı yapılarak cephaneye çevrildiğini, bu gelişmeleri protesto ettiklerini söyledi. Barış için şimdi ve her zaman alanlarda olacaklarını, savaş kışkırtıcılığını yapan Yunanistan’ı uyardıklarını, komşu Yunanistan’ın aktivist sanatçılarına mektup yazdıklarını ve bu mektubu da yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı.