Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, 26-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında Fuarizmir’de gerçekleştirilen “Olivtech 10. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı” ile eş zamanlı olarak bir alım heyeti organizasyonu düzenlendi.

Alım Heyeti kapsamında Bulgaristan, Irak ve Moldova’nan ithalatçılarla, Türk firmalarını bir araya getirdiklerini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Türkiye’nin ilk zeytin ve zeytinyağı fuarı olan Olivtech Fuarı’nın Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatına yeni pazarlar kazandırmaya devam ettiğini dile getirdi.

Zeytinyağı ihracatında yüzde 70 artış 

2021/22 sezonunun ilk yarısında Zeytinyağı sektörünün 32 bin 312 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 107 milyon 332 bin dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdığı bilgisini veren EZZİB Başkanı Er, “Geçtimiz sezonun aynı döneminde 22 bin 719 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 63 milyon 286 bin dolarlık ihracata imza atmıştık. Zeytinyağı ihracatımız miktar bazında yüzde 42, döviz bazında yüzde 70 artış gösterdi. Zeytinyağımızı dolar bazında yüzde 19 daha katma değerli ihraç etmeyi başardık. Son 1 yıl içinde iki kez dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasak sürecinde bu başarı daha da anlamlı” şeklinde konuştu.

“Olivtech Fuarı’nı maalesef ihracat yasağı gölgesi altında gerçekleştirdik” diye değerlendirmede bulunan Er, “Gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerde pek çok alıcının, 5 kg üzeri ambalajlarda zeytinyağı tedariği konusunda mecburen farklı ülkelere yönelmekte olduklarını gördük, söz konusu kısıtlama nedeniyle mevcut müşterilerimizi diğer üretici ülkelere kaptırmaya başladık. Kısıtlama, devam etmesi durumunda, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarımızın telafisi olmayan bir şekilde kaybına neden olacak ve üreticisinden-ihracatçısına bütün sektöre çok büyük zarar verecek. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak söz konusu kısıtlama uygulamasını son derece yanlış buluyor ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesi yönündeki talebimizi yineliyoruz. Yasaklar ve kısıtlamalar yerine asıl önem vermemiz konu verimlilik konusudur. Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı 190 milyon seviyelerine ulaşmış olmasına karşın üretimde henüz beklediğimiz artışı yakalayamadık. İhracatı önleyerek değil, hangi yöntemlerle üretimi arttırırız, bu konuda çözüm yolları aranmalı ve formüller geliştirilmeli.”

Sofralık zeytin ihracatı 100 bin tona koşuyor

Türkiye’nin 2021/22 sezonu sofralık zeytin ihracatının 1 Ekim 2021 tarihinde başladığı bilgisini veren EZZİB Başkanı Er, “Sofralık zeytin ihracatında da başarılı bir sezon geçiriyoruz. Sofralık zeytin ihracatımız 72 bin tona ulaşırken, döviz getirisi 113 milyon dolar oldu. Sofralık zeytin ihracatında bu yıl ilk kez 100 bin tonu aşacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

UZK Başkanı Ghedira ile bir araya geldiler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Olivtech Fuarı’nı ziyaret için İzmir’e gelen Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Abdellatif Ghedira ile Olivtech Fuarı açılışında bir araya geldi.

Olivtech’in açılış günü akşamı UZK İcra Direktörü Abdellatif Ghedira ve Türk zeytinyağı sektörünün önde gelen isimleri EZZİB Başkanı Davut Er’in ev sahipliğinde akşam yemeğinde bir araya geldi. Toplantıda dünya genelinde zeytinyağı sektöründeki gelişmeler istişare edildi.  

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Abdellatif Ghedira, Olivtech Fuarı sırasında Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin standını da ziyaret etti.