EGİAD Danışma Kurulu Geçmiş Dönem Başkanı Kemal Çolakoğlu, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, TÜSİAD ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, EGİAD Kurucu Başkanı Bülent Şenocak, EGİAD Geçmiş Dönem Başkanı Cüneyt Karagülle, yine EGİAD geçmiş dönem başkanı ve EGİFED Başkanı Temel Aycan Şen, BASİFED Başkanı Levent Akgerman gibi iş dünyasının önde gelen isimleri ile üyelerin katıldığı Genel Kurul, 4 yıllık süreçte yapılan faaliyetler ve basında çıkan haberlerden derlenen bir sunumla başladı. Sunumun ardından açılış konuşmasını görevi devreden EGİAD 13. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya yaptı. Kaya konuşmasına, dört yılda EGİAD’ın çizgisini, duruşunu, saygınlığını en küçük bir sapma olmadan koruduğu için çok huzurlu ve çok mutlu olduğunu dile getirerek başladı. 13. Dönemde EGİAD’ınentellektüel yapısını daha da yukarılara taşıyan iyi yetişmiş, iyi eğitimli farklı sektörlerden gelen genç arkadaşların da katıldığını ifade eden Kaya, “Yeni Yönetim Kurulu’na daha da gençleşen bir EGİAD bırakmanın mutluluğu içindeyim” dedi.

Dönemi boyunca EGİAD’ın ve kendisinin çalışmalarına destek veren kurum yöneticilerinden üyelere kadar herkese teşekkür ederek konuşmasına devam eden Seda Kaya, STK’ların yaşadığı sıkıntılara da değindi.

Özgürlüklerin Teminatı Cumhuriyet ve Demokrasidir

Sivil Toplum Örgütlerinin tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşadığını ifade eden Kaya, “EGİAD’ınmisyon ve vizyonununda “katma değer yaratan” ekonomi ve Türkiye olgusunun altını çizdik. Fakat aynı şekilde, bizlerin görevi şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkması için çalışmaktır. Eğer bir STK, yanlış bir uygulamayı, sosyal bir sorunu veya ekonomiyle ilgili üyelerini etkileyen bir gidişatı eleştirmiyorsa görevini yapmıyor demektir. Siyasilerimize düşen, bizim samimiyetimize inanmaktır. Bizler karnımızdan konuşmayan, görüşlerini dile getiren ve her fırsat bulduğumuzda elini taşın altına koyan iş insanlarıyız. Bizim Egeli genç iş insanları olarak tek arzumuz, hiçbir siyasi parti, hiçbir mezhep, düşünce, ırk ayrımı olmaksızın, bu topraklarda özgürce yaşamak; fikrimizi özgürce ifade etmektir. Her zaman savunduğumuz gibi özgürlüklerin teminatı cumhuriyet ve demokrasidir. Hukukun üstünlüğü ancak yasama, yürütme ve yargının ayrı güçler olarak uyumlu biçimde çalıştığı sağlıklı rejimlerde hayat bulmakta ve kökleşmektedir. Bu nedenle, Türkiye hızla siyasete, eğitime, bürokrasiye, orduya, polise ve adalet sistemine bulaşmış hastalıklardan ve kötü emellerin emrine girmiş kişilerden kurtulmalıdır” dedi. 

Toplumdaki Kutuplaşma İleri Seviyeye Ulaşmıştır

Toplum olarak sevgi, saygıyı ve hoşgörünün yitirilmesinden dem vuran EGİAD 13. Dönem Başkanı Seda Kaya, kutuplaşmaya dikkat çekerek, “Unutulmamalıdır ki bu sürecin devamında bir kaybeden veya kazanan taraf olmayacaktır ama hepimiz çok önemli bir değerimizi kaybedeceğiz. O da sevinçte, kederde ve tasada bir olma ve millet olma değerimizdir. Türkiye bir ve bütün olarak güzeldir” şeklinde konuştu.

Ekonomi Ağır Darbe Almaktadır

Terör belasının ekonomiyi sekteye uğrattığına da değinen Kaya, şu şekilde konuştu: “Ülkemizdeki içinden geçtiğimiz bu sancılı süreç, çok doğal olarak ekonomimizi etkilemektedir. Haziran 2015 seçimlerinden sonra hortlayan kalleş çift başlı terör ve akabinde yaşadığımız hain darbe girişimi, ekonomimizi çok ağır bir şekilde vurmuştur. Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan turizm 2016 ilk 8 ay verilerine göre bir önceki seneye göre yüzde 40 daralmıştır. Tüm bunlara ilave olarak, ülkemizdeki ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili yurt dışında kötüleşen algısı, hukukun üstünlüğü konusundaki endişeler, bırakın yabancı yatırım çekmeyi, ülkemizi batılıların gözünde neredeyse ticaret yapılamaz bir ülke haline getirmiştir. Tüm bunlara rağmen dimdik ayakta duran ülkemiz, bizlerin aslında ne kadar sebatkâr, dayanıklı ve vatansever olduğunu göstermektedir. Türk milleti tarihinin her döneminde olduğu gibi bu dönemden de alnı ak bir şekilde çıkacaktır. Hiçbir sorun çözümsüz değildir, yeter ki birlik beraberlik içinde, her kesimi tatmin eden bir konsensüs halinde özgürce yaşamayı bilelim. İşleyen bir parlamenter sistem, özgür basın, özgür ve özerk üniversite, etkili sivil toplum örgütleri hükümetler için büyük bir şanstır. Türkiye’nin şu anda yaşadığımız anayasa tartışmalarını, başkanlık sistemi tartışmalarını, işsizliği, yoksulluğu ve terör belasını bu belirttiğim işleyen demokratik ortam içinde diyalog ve uzlaşma içinde kolaylıkla çözmesi işten bile değildir.”

EGİAD’ın 4 Senesindeki Başarısını Kız Çocuklarına İthaf Etti

Seçildiği günden itibaren kız çocuklarına ve kadınlara rol model olmanın kendisi için çok önemli olduğunu kaydeden EGİAD 13. Dönem Başkanı Seda Kaya, bu süreçte mümkün olduğunca okullardaki aktivitelere katılmaya özen gösterdiğini kaydederek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sözlerime son verirken, EGİAD’ın ilk kadın başkanı olma gururunu ömrüm boyunca taşıyacağımı belirtmek isterim. Bundan 4 sene önce yine bu salonda bana güvenerek oylarınızla seçilmiş olmak benim için çok anlamlıdır. Fakat benim için olduğu kadar, bu topraklarda yaşayan yüzbinlerce, milyonlarca kız çocuğu için de çok anlamlıdır. 4 senelik dönemim boyunca, katılamadığım birçok aktivite olduysa da üniversitelerde, liselerde, ilkokullarda kısaca gençlerin ve çocukların olduğu her etkinlikte var olmaya çalıştım. Tek amacım, kız çocuklarına hedeflerini yüksek tutmalarını, azla yetinmemelerini ve çalışmaya devam etmelerini aşılamaktı. Birçok bölgede, kadınların hala 2. Sınıf vatandaş olarak görüldüğü, çocuk yaşta parayla satılarak evlendirildiği ve anne olduğu, eğitimine izin verilmediği bir ülkede çocuklara ve gençlere örnek olmak, rol model olmak eğitimli kadınlar olarak boynumuzun borcudur. Atatürk’ün birçok batı ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı vermiş olduğu kadınlarımızın, 21. yüzyılda hala bu muameleyi görmesi en başta eşlerimizin, abilerimizin, babalarımızın yani erkeklerin ayıbıdır. Bu anlamda en büyük temennim başta odalarımız olmak üzere tüm STK ların yönetimlerinde adil oranlarda kadın görmektir. Bu süreçte bir teşekkürü de bana her zaman destek olan, zor zamanlarda moral veren sevgili aileme etmek istiyorum.  En çok da doğduğu günden beri beni hiçbir Pazartesi evde görmeyen, ondan çok zaman çaldığım sevgili kızıma teşekkür etmek istiyorum. Hayatımın bu en anlamlı 4 senesini başta kızım Eylül olmak üzere bu topraklarda doğan bütün kız çocuklarına ithaf ediyorum.”

Akgerman: EGİAD, Çağdaşlığın mihenk taşı olmuştur

BASİFED Başkanı Levent Akgerman ise, Kaya’nın konuşmasının ardından söz alarak, birçok kişinin söylemlerini gizlediği, saklandığı bir dönemde EGİAD Başkanı Seda Kaya’nın söylemlerinin ve cesaretinin birçok kesime örnek olduğunu belirterek,  EGİAD’ın çağdaşlığın mihenk taşı olmayı başardığını dile getirdi.

 

Aydın Buğra İlter: Üyelerin Katkısıyla Yönetim Mekanizmalarına Alternatifler Sunmak 

Aydın Buğra İlter konuşmasına EGİAD üyelerine ve 13 Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya’ya teşekkür ederek başladı. Ekibiyle birlikte tek aday olan Aydın Buğra İlter yaptığı konuşmada, amaçlarının üyelerinin görüşlerini alarak, katılımcı bir anlayışla hükümete, yerel yönetimlere ve diğer karar mekanizmalarına ele alınan konularda çözüm alternatifleri sunmak olduğunu dile getirdi.EGİAD’ın bugün kamuoyunda ve tüm çevrelerde saygınlık yaratmış, örnek gösterilen bir sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken İlter, “EGİAD bu konuma sivil toplum hareketlerine gönül vermiş, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları gibi ortak temel değerlere inanan, bu değerleri daima ön planda tutan değerli üyelerinin maddi ve manevi destekleri ile ulaşmıştır.Sivil toplumun önemine inanan bireyler olarak, derneğimize değer katan; Demokrasi, Laiklik, Cumhuriyetin temel değerlerine bağlılık ve vatan sevgisi gibi kavramlarda anlamını bulan Atatürkçü çizgisini sıkı sıkıya koruyan tüm üyelerimize, önceki başkanlarımıza ve yönetimlerde insiyatif alan üyelerimize içtenlikle teşekkür ederim” dedi.

Kollektif Bilinç

14. dönemde kollektif bir bilinç ile bayrağı iki yıllığına taşımayı hedeflediklerini vurgulayan İlter, “Tüm EGİAD üyeleri ile birlikte katılımcı ve üye odaklı projelere ağırlık veren bir anlayışla derneğimizi temsil etmeyi amaçlıyoruz.Kurumsallaşma adına önemli adımlar atmakta olan EGİAD’ın var olan değerlerini 14. Dönemde de yönetim anlayışının odağına koyan, kurumsal birikimini yeni atılımlar için kullanan, paylaşımcı, yenilikçi, üyeye dokunan, proaktif ve üretken yeni bir yapıyı üyelerimizle birlikte kurmayı planlıyoruz. EGİAD her zaman gündem yaratan bir sivil toplum örgütü olmaya özen göstermiştir. Önceliğimiz İzmir olmak üzere bölgemizin ve ülkemizin sorunlarına genç bakış açısıyla eğilmeyi, tartışmaya açmayı ve çözümler önermeyi amaçlıyoruz. 14.Dönem, EGİAD’ın bir işadamları derneği olduğunun bilinci ile sanayi, üretim ve istihdamdan gelen gücünü daha yoğun kullanmaya çalışacağı bir dönem olacaktır” dedi.

Daha Fazla Üreten bir Türkiye Hedeflemeliyiz

Türkiye’nin iç ve dış faktörlerin etkisinde zorlu bir süreçten geçtiğine de dikkat çeken EGİAD 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, son yıllarda büyük bir dönüşüm yaşayan Türkiye’de çok önemli konularda köklü değişikliklerin gündemde olduğunun altını çizerek, “Anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, adalet ve kamu yönetimindeki reformlar bu gündemin en önemli maddeleridir.Toplum bu reformların birer birer hızla gerçekleştirilmesini siyaset mekanizmasından bekliyor. Ancak, bunlar yapılırken danışma, diyalog ve katılımcılık anlayışıyla hareket edilmelidir. Medya ve sivil toplum örgütleri demokrasilerde denetim ve denge unsuru olan iki büyük güçtür. Bu iki gücün sinerjik işbirliğinin ortaya koyduğu şeffaflık, bilgilenme ve hesap verebilirlik ortamı siyasetçiler ve tüm diğer yöneticiler için bir şanstır. Türkiye altyapı yatırımlarını hızla tamamlamak zorundadır. Ancak, ağırlıklı olarak kamu yatırımlarına ve tüketime dayalı bir ekonomik tercihle sürdürülebilir büyüme çok sınırlı oranlarda kalacaktır. Daha fazla üreten bir Türkiye’yi nasıl kuracağımızı hep birlikte düşünmemiz gerekiyor. Gençlerimize iş imkânlarını yaratacak üretken yatırımların önünü açmak zorundayız. Yeni bir sanayi devriminin eşiğindeki dünyada gelişmelerin ve değişimin kodlarını iyi okumak, analiz etmek ve hızla uyum sağlamak gerekiyor”

Kimler Katıldı?

EGİAD Danışma Kurulu Geçmiş Dönem Başkanı Kemal Çolakoğlu, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, TÜSİAD ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, EGİAD Kurucu Başkanı Bülent Şenocak, EGİAD Geçmiş Dönem Başkanı Cüneyt Karagülle, yine EGİAD geçmiş dönem başkanı veEGİFED Başkanı Temel Aycan Şen, BASİFED Başkanı Levent Akgermangibi iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Genel Kuruldan Notlar 

EGİAD Genel Kurul’da Divan Heyeti Başkanlığı’na Levent Akgerman, Başkan Vekilliğini M.N.Okan Özaydın, Divan Üyeliklerini ise Yonca Güngör, Ulaş Canbaz ve Serhan Ceylan yaptı.EGİAD seçimlerinde yoğun bir katılım oldu. Toplam 620 Üyeli dernekte 385 aktif üye bulunmakta. 

Genel Kurul’da Barışa Ödül Verildi

Fotoğraf sanatının geliştirilmesi ve bu alanda çalışma yapanların desteklenmesi amacıyla yola çıkan EGİAD, bu yıl 6. sını düzenlediği Ulusal Fotoğrafçılık Yarışması Organizasyonuyla Barış için deklanşöre bastı. Daha önce “Sevgi”, “Sağlık”, “İletişim”, “Serbest” kategorilerde yarışma düzenleyen Ege Genç İşadamları Derneği, bu kez “Barış” için yola çıktı. Genel Kurul’da düzenlenen ödül töreniyle kazananlar ödüllerini iş dünyasının elinden aldı.