Muğla'nın Milas, Marmaris ve Bodrum ilçelerinde sağanak yağmur sebebiyle dereler taştı, cadde ve sokaklar göle döndü, bazı evleri su bastı.

Bodrum’da dereler taştı, ev ve işyerlerini su bastı

Bodrum’da akşam saatlerinde aniden bastıran sağanak yağmur Mumcular, Mazı mahallelerini vurdu. Sağanak yağmur nedeniyle bir anda taşan dereler cadde ve sokakları göle çevirdi. Mumcular mahallesinde bazı iş yerleri ve evler sular altında kaldı. Mazı mahallesinde ise taşan dereler nedeniyle tarım arazileri, seralar göle döndü. Bazı sitelerin istinat duvarlarını yıkıldı. Yaklaşık 2 saat boyunca aralıksız yağan yağmur Bodrum merkezinden de etkisini gösterdi. Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tüm mahallelerde önlem aldı. Su basan evlerdeki suları boşaltan ekipler tıkanan dere yataklarına ise anında müdahale etti. Dereleri tıkayan ağaç dallarının yanı sıra inşaat malzemeleri de dikkatlerden kaçmadı. 10 kepçe, 6 itfaiye aracı, 8 vidanjör ve 35 Temizlik işleri görevlisi kısa süre içerisinde dere yataklarına dağlardan gelen sularla biriken moloz parçalarını, ağaç dallarını ve yapraklarını temizleyerek taşkınları önledi. Su basan evlere vidanjör gönderen ekipler kısa sürede suları boşaltarak temizlik çalışmalarına başladı.

Marmaris'te sağanak yağış sonrası cadde ve sokaklar sele döndü

Muğla’nın Marmaris ilçesinde gece saatlerinde etkisini arttıran sağanak yağış sele dönüştü. Metrekareye 91 kilogram yağış düşen ilçede bazı mahallelere ulaşım kesildi. Ekiplerin sel suları ile mücadele ettiği Marmaris’te yetkililer zorunlu olmadıkça vatandaşların dışarı çıkamaması istendi.

Marmaris’te gündüz saatlerinde başlayan sağnak yağış akşamdan itibaren etkisini arttırınca yazın çıkan orman yangınında yok olman ormanlar nedeniyle yağmur suları tepelerden denize doğru hemen aktı. Bu sırada yanan bölgelerin yeniden ağaçlandırılması amacıyla kesilip tomruk haline getirilen ağaçlar sel suları ile birlikte çıplak arazilerden dereye doğru sel suları ile sürüklendi. Bu sırada Marmaris İçmeler ve Turunç yolları trafiğe kapandı. Bazı derelerin taşması nedeniyle hem deniz araçları hem de otomobillerde küçük çaplı hasarlar oluştu.

Bu arada yangın nedeniyle ormanlardan yoksun kalan arazilerde heyelan riskine karşı kesim sahalarında kurdukları çadırlarda yaşayan kesim işçileri de Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından barındıkları çadırlardan alınarak Değirmenyanı Bölgesi’nde bulunan Yangın Kontrol Merkezi binasına taşındı.

Belediye ekipleri seferber oldu

Yağışın şiddetini arttırması ile birlikte gerek Marmaris, gerekse Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kapanan yolları ve su basan cadde ve sokakları temizlemek için seferber oldu. Polis ekipleri ise yollarda önlem alarak kapanan yollara ve tehlikeli olan bölgelere sivil vatandaşların geçişine müsaade etmeyip zaman zaman anons yaparak vatandaşları uyardı.

Yağışların devam ettiği Marmaris ve çevresinde çalışmalar devam ederken, yetkililer sivil vatandaşların zorunlu olmadıkça yağış sakinleşinceye kadar dışarı çıkamamasını tavsiye etti.

Yolda kalan araçları trafik polisleri itekledi

Bu arada yağış sonrası dereye dönenen yollarda arızalanıp yolda kalan araçlar da güvenli bölgelere zor şartlarda taşındı. Vatandaşlara yardımcı olmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan polisler, su aldığı çalışmayan araçları dizlerine kadar ulaşan sel sularının içerisinde yağmur altında itekleyerek güvenli bölgeye çekmeye çalıştı. Vatandaşın canını ve malını korumak için polis ve belediye ekiplerinin canla başla mücadelesi takdir topladı.

Cadde ve sokaklar dereye döndü

Muğla'nın Marmaris ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle cadde ve sokaklar dereye döndü. İçmeler Mahallesi'nde yanan tepelerden akan sular taşkına neden oldu.

Marmaris'te akşam saatlerinde etkisini arttıran sağanak yağış hayatı felç etti. Yaz aylarında çıkan orman yangınları nedeniyle yanan tepelerden akan sular taşkınlara neden oldu, tepelerden sularla birlikte yola inen ağaç parçaları yolları kapadı. Marmaris ilçe merkezine 10 kilometre mesafedeki İçmeler Mahallesi'nde bulunan Kayabal Deresi taştı bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Park halindeki araçlarda yağış nedeniyle zararlar meydana geldi. Polis ekipleri heyelan riskine karşı Marmaris-İçmeler ve İçmeler-Turunç Karayolu’nu trafiğe kapattı.

Belediye ekipleri suyun tahliye edilmesi için seferber olurken Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Tüm birimlerimiz ile çalışıyoruz. Şimdilik can kaybı ve yaralı yok" dedi.

Milas'ta şiddetli yağış, su baskınlarına neden oldu

Muğla’nın Milas ilçesinde gün boyunca aralıklarla devam eden yağmur, akşam saatlerinde şiddetini artırdı. Şiddetli yağışın ardından ise su baskını görüntüleri peş peşe gelmeye başladı

Bir haftadan beri Milas’ta aralıklarla devam eden yağmurlu hava bugün gün boyunca etkili oldu. Akşam saatlerinde ise şiddetini artırdı. Şiddetli yağmurun ardından ise ilçenin çeşitli mahallelerinden su baskını görüntüleri ortaya çıkmaya başladı. Beçin Mahallesi 1. Soğukkuyu Caddesi’nde ikamet eden Gamze Öney evinin bahçesine dolan yağmur suları karşısında tedirginliğini sosyal medya hesabından paylaştı. Bahçeyi dolduran yağmur sularının fotoğraflarını paylaşan Öney, “Yağmur tüm gece şiddetini sürdüreceğe benziyor ve bizim evin girişi şimdiden komple su içinde kaldı. Hamile ve doğurmak üzere olan bir kadınım düşünün yasadığım paniği" diyerek konuyla ilgili şikayetlerini defalarca Milas Belediyesi'ne ve ilgililere iletmelerine rağmen önlem alınmadığını ileri sürdü.

Gümüşlük Mahallesi'nde ise yağmur suları yollardan dere olup aktı, depoları su bastı. Vatandaşlar, bir yandan depolarının önüne kömür torbalarından bariyer yaparak suyu önüne kesmeye bir yandan da yükselen suya karşılık arabalarını kurtarmaya çalıştı.

İsmetpaşa Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde ise bir apartmanın zemin katında bulunan depo bölümü, apartmanın çatısından gelen yağmur suyu hattında meydana gelen patlama nedeniyle su bastı. (İHA)