Muğla’nın ‘Sakin Kent’ unvanlı ilçesi Ula’nın Akyaka Mahallesi'nde yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turistin katıldığı Azmak Turu gezisinde kullanılan teknelere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sıvı yakıt yerine çevre dostu güneş enerjisi kullanım zorunluluğu sonrası, ilk çevre dostu tekne suya indirildi.
Yaz-kış kış yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gören, ağaçlar ve sazlıklar arasında gerçekleştirilen Kadın Azmağı tekne turlarına her geçen yıl ilgi giderek artarken, artan ilgi sonrası tekne sayısında da artış yaşandı. Özel Çevre Koruma alanı içinde yer alan Kadın Azmağında seyreden küçük tur tekneleri ile yaklaşık 30-40 dakikalık gezi düzenleniyor.

Kadın Azmağı doğal akvaryum
Kadın Azmağı ve çevresinde çok sayıda canlı yaşam alanı bulunurken, özellikle doğal akvaryum niteliğindeki azmak derinliklerinde avlanmanın yasak olduğu yılan balığı, kefal, levrek gibi balıkların yanında 300’e yakın bitki örtüsü, ördek, kaz gibi çok sayıda kuş ve havyan türü de Kadın Azmağında yaşamını sürdürüyor.

23 tur teknesi sıvı yakıttan güneş enerjisine geçecek
Yılda 1 milyona yakın vatandaş azmak turuna çıkarken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Azmak Tur Kooperatifi’ne bağlı 23 tur teknesi için sıvı yakıt yerine güneş enerjisi veya elektrik enerjisine dayalı teknelerin hizmet vermesi istendi.

İlk çevre dostu tekne suya indi
Bakanlığın kararının ardından ilk güneş enerjisi ile çalışan çevre dostu tekne suya indi. Tekne kaptanı Şadi Durmaz tarafından yaklaşık 1 milyon liraya mal olan ‘Ferayi-1’ teknesi önümüzdeki yaz aylarında müşterilerine motor sesinden uzakta, sessiz, sakin ve kuş ve ördek-kaz sesleri arasında bir tur gezisi gerçekleştirecek. (İHA)