(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)- Hayrettin Uçak ile pandemide meyve sebze tüketimini konuştuk. İşte Hayrettin Uçak ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar... 

Sektörünüz pandemiden nasıl etkilendi?

(Hayrettin Uçak)-Covid-19 pandemisi ile mücadele ederek yaşamak zorunda kaldığımız bir yılı aşkın bir süreyi geride bıraktık. Dünyayı olumsuz etkileyen pandemiye rağmen 2020 yılında sektörümüz olumsuz etkilenmedi, tam tersi bazı önemli kazanımlarımız olduğunu söyleyebilirim. Vücut direnci için gereken vitamin ve mineralleri temin edebildiğimiz meyve ve sebzelerin öneminin insanlar tarafından anlaşılması en önemli kazancımız oldu. Aslında insanların gayet iyi bildiği ama unuttuğu ve umursamadığı bu gerçek, pandemi ile beraber insanların ihtiyaç listelerinin ilk sırasına oturdu. 

Yaş meyve sebze sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

(Hayrettin Uçak)-2021 ve sonrasında ülkemizde yaş meyve sebze sektörünün 2020 ‘de yakaladığı yükseliş ivmesinin arttırarak devam edeceğini düşünüyorum. Sektörümüz 2020 yılında hemen hemen her ürünün ihracatında Cumhuriyet tarihi rekorlarını kırdı. “2021 Çilek Sezonu” da aynı şekilde rekor seviyelere ulaştı. Bölgesel bakacak olursak, Ege Bölgesi’nin ürün çeşitliliği tarafından son derece avantajlı bir bölge olduğunu söyleyebilirim. Hem taze hem de işlenmiş olarak birçok meyve sebzenin üretimi ve ihracatı yapılıyor. Şirket olarak, ülkemiz ve bölgemiz ihracatındaki yükseliş oranlarını yakalayacağımıza inanıyor, bunun için canla başla ekip olarak çalışıyoruz. 

Ama unutulmaması gereken en önemli konu; üzeri açık bir fabrika olan yaş meyve sebze sektöründe iklim faktörü ve doğadaki değişiklikler en önemli belirleyicidir. Biz ne söylersek söyleyelim, aşır yağmur veya aşırı sıcaklık düşmesi benzeri nedenlerle bir anda ciddi verim kayıpları yaşanabiliyor. Allah’ın izniyle, ülkemize döviz kazandırmak için üreticilerimiz ile birlikte ihracat hedeflerimiz için çalışmaya devam edeceğiz.

UÇAK KARDEŞLER HAKKINDA

(Hayrettin Uçak)- Uçak Kardeşler Ltd. Şti. ile kurumsal anlamda 35 yıla yakın zamandır sektördeyiz. Hiçbir zaman sektörümüzden ayrılıp başka işlerle uğraşmadık, her zaman sektörümüz içinde pazarcı, tüccar, ihracatçı ve üretici olarak yer aldık. Zor bir sektördeyiz. İşlerimiz önce doğa şartlarına, iklime bağlı, sonrasında rakip ülkelerin ne yaptıkları son derece önemli. Ve ülkemiz ekonomisi, kurlar vb. tüm bunların takipçisi olmak zorundayız. Bu nedenle konsantrasyonumuzu bozmadan çalışmamız son derece önemli. Bu yüzden sektörümüz dışına çıkmadan devam ediyoruz. Son birkaç senedir de Türkiye'de yaş meyve sebze ihracatçısı birincisiyiz. Yine aynı şekilde Ege Bölgesi'nde birincilikler alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan istihdam ödüllünü aldım. Bunlar da bizi gururlandırıyor.