Ekonomik krize rağmen İzmir’de yatırımlar aksamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşımı ve trafiği rahatlatacak tarihi projeler için harekete geçti. 2022’de 10,5 milyar liralık yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi, raylı sistemler alanında kent tarihinin en önemli atılımlarını yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ülkede yaşanan ekonomik krize rağmen 2022'de önemli projelere imza attı. Kentte refahı artırmak ve gelirin adil dağılımını sağlamak amacıyla altyapı, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden çevre tesislerine kadar yüzlerce proje yaşama geçirildi. Raylı sistemlerin toplu ulaşımdaki payını artırmak için önemli hamleler yapıldı. Çiğli Tramvayı’nın deneme seferleri, Buca Metrosu’nun inşaatı başladı. Narlıdere Metrosu’nda sona gelindi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan AAA ulusal derecelendirme notunu 2022’de bir kez daha onayladı.
Büyükşehir Belediyesi bu yıl 4.2 milyar lira yatırım yaptı. ESHOT, İZSU ve iştiraklerinin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2022 yılı yatırım tutarı 10 milyar 500 milyon lirayı geçti. Bütçenin yüzde 35’lik kısmı yatırımlara ayrıldı.

İzmir’e yeni yeşil alanlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından 2022 yılında 678 bin 330 metrekare yeni yeşil alan kente kazandırıldı. Yaklaşık 16 milyon lira yatırımla 30 Ekim depreminde zarar gören 12 park onarıldı. Bir buçuk milyon liralık yatırımla Olivelo Yaşayan Parkı hizmete alındı. Yaklaşık 3.5 milyon lira yatırımla Balçova’da İnciraltı Terapi Bahçesi kente kazandırıldı. “Cittaslow Sakin Mahalle” projesi kapsamında Demirköprü Mahallesi ile Agora'daki parklar düzenlendi. 15 milyon liranın üzerinde bir harcama ile çocuk oyun alanlarının bakım ve onarımı yapıldı. Basketbol sahaları yenilendi, yeni yürüyüş yolları yapıldı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından kentin önemli arterleri yenilendi. Yaklaşık 280 milyon liralık yatırımla 682 bin 831 ton (347 kilometre) asfalt döküldü. Üretim yollarında 452 milyon liralık yatırımla 3 milyon 991 bi n metrekare (798 kilometre) uzunluğunda sathi kaplama asfalt yapıldı. Yaklaşık 96 milyon liralık bedelle 491 bin 130 metrekare (136 km) uzunluğunda kilit parke taşı döşendi. 6 milyon liranın üzerinde yatırımla 11 bin metre bisiklet yolu yapıldı. 15.6 kilometre uzunluğunda yeni yol yapıldı. Yeni yollar için 43 milyon liranın üzerinde para harcandı. Bergama’nın Fevzipaşa Mahallesi Ilıca Deresi üzerindeki karayolu köprüsü yaklaşık 7 milyon lira yatırımla hizmete girdi. Göztepe Şehit Kerem Oğuz Erbay Güzelyalı Yaya Üst Geçidi yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla güçlendirilip yenilendi.

Dirençli kent İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de yaşanan İzmir depreminin ardından kenti afetlere dirençli hale getirmek için önemli adımlar attı. Deprem ve tsunami araştırma projesi ile mikro bölgeleme etüt çalışmalarına yaklaşık 150 milyon lira kaynak ayrıldı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi (İMO) ile yürütülen Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması projesi kapsamında Bayraklı ve Bornova’daki çalışmalar için ise 33 milyon 250 bin liralık kaynak oluşturuldu.

Tarımsal kalkınma için dev adımlar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda tarım ve hayvancılığın gelişmesi, üreticinin desteklenmesi için önemli çalışmalar yapıldı. Tarımsal üretim alanlarında sağlıklı meteorolojik veriler elde edilen İzmir Tarımı uygulaması sistemi hayata geçirildi. Sistem sayesinde uydudan alınan veriler ile üreticiler, arazilerine yönelik sıcaklık, nem, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme, toprak nemi gibi bilgilere sahip oluyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla 2022’de üretici kooperatiflerinden 208 milyonu aşan alım sağlandı. Diğer çalışmalarla birlikte tarımsal kalkınma adına 250 milyon TL civarında bir harcama yapıldı.  

İzmirliler doğa ve ormanla bütünleşti
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı 2022 yılı içerisinde 342 milyon 322 bin 829TL’lik yatırım yaptı. Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Menemen Asarlık ve Çiğli Masal Evi açıldı. Konak Metro İstasyonu içinde sanat galerisi hayata geçirildi. İzmirlilerin doğa ve ormanla bütünleşeceği “Yaşayan Parklar” oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi Güzelbahçe Yelki’de “Olivelo”yu hayata geçirdi.

İzmir’de her yurttaş eşit
“İzmir’de her yurttaş eşit” felsefesiyle kente kapsayıcı nitelikte sosyal ve ekonomik politikalar üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Çalışmaları ve Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü aracılığıyla hayata geçirilen faaliyetlerine 2 milyon 428 bin 595 TL bütçe ayırdı. Üniversite öğrencileri, gençlik festivalleri, genç eylem planı kapsamında çalışmalar yürütüldü. Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nün 13 olan kurs merkezi Fikrimiz birimiyle 34’e çıktı. Kursiyerlere ücretsiz eğitim verildi. Yenilikçi çalışmaların adresi haline gelen Fikrimiz faaliyetlerine 2 milyon 470 bin TL yatırım yapıldı. Masalevlerinin yapımına hızla devam edildi. Hoşgeldin Bebek Projesi kapsamında 10 bin 586 çanta dağıtıldı. Çocuk belediyesi, çocuk keşif atölyesi, ebeveyn akademisi alanlarınd a çalışmalar yürütüldü. Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü bünyesinde sığınma evi hizmetleri sağlandı. Engelsiz İzmir Şube Müdürlüğü’nce hizmet merkezlerinde engelli öğrencilere, ebeveynlere ve alanda çalışan profesyonellere ulaşıldı.

Daha çok insan kültür sanatla buluşuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat alanındaki çalışmaları da hız kesmeden sürdü. 2022 yılında 244 sinema gösterimi, 384 konser, 10 orkestra ve koro konseri, 23 sergi, 405 tiyatro gösterimi, 150 performans, 40 söyleşi, 18 festival, 7 yarışma, 18 heykel ve mural çalışması hayata geçirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları toplamda 76 gösterim gerçekleştirdi. Bu gösterimlerde 13 bin 397 biletli seyirci oyunları izleme fırsatı buldu. Pandemi döneminde yerel kültür sanat üreticilerine 10 milyon liranın üzerinde destek verildi. Şehre kazandırılan Kültürpark Atlas Pavyonu Galerisi 750 bin, Konak Metro Galeri 10 bin ziyaretçiyi ağırladı. İzmir Şehir Tiyatroları İsmet İnönü Sahnesi’nin açılışı özel bir törenle gerçekleştirildi. Gezici kütüphaneler ile İzmir’in her noktasındaki çocuğun kitaba erişimi sağlandı, gezici sahneler ile tiyatro oyunları sokaklara taşındı. 2019 yılında sayısı 4 olan şehirdeki kütüphane sayısı 13’e yükselirken, 30 adet mini kütüphane kazandırıldı. 9 noktaya sanat durağı yerleştirildi. İzmir Sinema Ofisi olarak 2022 yılı boyunca toplam 76 proje başvurusu alındı. Kısa ve uzun filmler ile belgesellere destek olundu.

Sağlık hizmetlerinde öncü belediye
Kentte kimseyi yalnız hissettirmeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı evde bakım ekipleri ile yüzleri güldürdü. Sosyolog, psikolog, hasta bakıcı, kuaför ve temizlik görevlilerinden oluşan 96 kişilik evde bakım ekipleri hasta, yaşlı ve kimsesizlere destek oluyor. 2020 yılında 14 bin olan evde bakım hizmeti 2021 yılında 19 bine çıktı. 2022 yılının ilk 9 ayında ise 15 bin rakamına ulaşıldı. 2020 yılından bu yana 43 bin evde bakım hizmeti verildi. Ayrıca kentin her bölgesindeki vatandaşların sağlık hizmetine rahat ulaşabilmesi için önemli çalışmalara imza atmayı sürdüren Eşrefpaşa Hastanesi, Karşıyaka'dan sonra Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’ndeki yeni polikliniği hizmete alarak bölgedeki hastaların yüzünü güldürdü.

İzmir’den ülke ihracatına büyük katkı
Fuarlar kenti İzmir’de 2022 yılında düzenlenen fuarlar, pandemi sonrası yaşanan ekonomik krize ve hemen her sektörün yaşadığı darboğaza çözüm oldu. İzmir, 2022 yılının ilk 10 aylık TÜİK verilerine göre, 14 milyar doları aşan performansıyla ülke ihracatına büyük katkı sundu. İzmir, bu dönemde, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan ikinci şehir oldu.
İZFAŞ, 91. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı, 27.’si düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 16. IF WeddingFashion İzmir Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, 16. TTI İzmir ’Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi gibi dünya markası fuarları ile hem de yeni düzenlediği fuarlarla ihracatın Türkiye genelinde artmasında önemli bir görev üstlendi.

Spor kenti İzmir
Başkan Tunç Soyer’in spora verdiği önem kapsamında yürütülen çalışmalar 2022 yılında da devam etti. Bu kapsamda; Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na bağlı 249 amatör spor kulübüne nakdi yardım yapıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilkokul, ortaokul ve liseler olmak üzere 30 ilçede bulunan bin 499 devlet okuluna ayni yardım aktarıldı. 8-10 yaş arası sportif yetenek ölçümü ve spor branşına yönlendirme ayrıca 11-18 yaş arası spor kulübü ve spor okulu sporcularına sportif performans ölçümü ücretsiz olarak yapıldı. 3 bin 100 çocuk sportif yetenek ölçümüne katıldı. Çocuklara ve gençlere yönelik yürütülen spor kurslarında toplam 42 branşta 77 bin 200 çocuğa spor kursu verildi. Yerel, ulusal ve uluslararası spor organizasyonları düzenlendi, des teklendi ve ev sahipliği yapıldı.