Hernekadar  toplu olarak yaşasak da biz insanlar yeryüzündeki yaratıkların en yalnızıyız. Dıştan birbirimize yakınız ancak içten aramızda ne uzaklıklar var. 
Yalnızlığımızı çoğu kez kitap doldurabiliyor. Dünyada hiçbir dost yeri geldiğinde kitap kadar yakın değildir insana.
Sıkıntımızı unutmak, yaşamımıza bir ışık vermek için çareyi bazen kitaplarda buluyoruz. Okumayı seven bir kişi yolculuğa çıkarken yanına birkaç kitap almadan edemez. Gittiğimiz yerde okuma fırsatı bulamasak bile yine de onların elimizin altında olmasını isteriz.
Şu dünyada kitaplar yok olduğunda yaşamak herhalde çekilmez bir yük olur insana.
Çünkü kitapla zenginleşir, onlarla avunur ve eksiklerimizi tamamlarız.
Konfüçyüs kitapla ilgili şunları söylemiş.
''Tanrım! Bana kitap dolu bir ev ile çiçek dolu bir bahçe nasip et...''
Kitap denince akla 'Anı Kitapları' da geliyor. Bu tip kitapları okurken sanki yazarın iç dünyasının gizli kıvrımları arasında dolaşıyorsunuz. Aslında yazar bunları yazarken  alçak sesle kendisiyle konuşmuş oluyor.
Günlüklerden ortaya çıkan iki tip anı kitabından söz emek de mümkün. Bunların bir kısmı dışa dönük bir yazarın elinden çıktığı zaman  daha çok  dış olaylar, siyaset ve edebiyatçılar hakkında  eleştiri ve beğenileri anlatıyor.
Bazı anı kitaplarıysa içe dönük bir yazarın içinden kopmuş yapraklar şeklinde oluyor. Bu nedenle onun iç dünyasının pırıltıları yanı sıra isyan ve ayaklanmalarını da içerebiliyor.
Gazete yazarlarından biri kendi köşesinde anı kitaplarıyla ilgili şunları yazmıştı.
'' Ben bir anı severim. İnsanların bin bir sıkıntı içinde yaşadıklarını damıttıktan sonra bize bir lezzet olarak sunmalarına bayılıyorum ve bana gönderilen anı kitaplarını sevinçle, keyifle okuduğumu belirtmeliyim.'' 
Kurgular, hayal edilerek yazılan yazılar, romanlar, hikayeler benim fazla ilgimi çekmiyor. Birebir yaşanmış, özümsenmiş ve o kişiye adeta yerleşip kalmış yaşamları, anıları seviyorum ben de.  Okurken geçmişin sayfaları arasında kayboluyor, zamanın nasıl aktığının farkına varmadan  eski günlere uzun yolculuklar yapıyorum. 
Kitap seçiminde ben de bir anı severim.