Dünya Miras Listesinde yer alan ve kentin önemli turizm merkezi Pamukkale’de DSİ ölçümlerine göre jeotermal sistemdeki termal su kaynaklarının toplam debisi 1993 yılında 450 litre/saniye iken günümüzde 150 litre/saniyeye düştü.
Beyaz Cennet olarak da adlandırılan ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri her yıl binlerce yerli ve yabacı turisti ağırlıyor. Bölgede önemli turizm destinasyonları arasında yer alan ve kentin turizm merkezi Pamukkale’nin sürdürülebilirliği tehdit altında. Devlet Su İşleri (DSİ) ölçümlerine göre elde edilen verilere göre bölgedeki termal su debisi son 30 yılda 3’te 2 azaldı.
1993 yılında Pamukkale Jeotermal Sistemindeki termal su kaynaklarının toplam debisi saniyede 450 litre olarak ölçülürken, günümüzde ise saniyede 150 litrelere kadar düştüğü belirlendi. Su kaynaklarındaki azalmanın ise birkaç nedeni olduğunu belirten uzmanlar, jeotermal enerji üretim tesislerinin çoğalması, tarımsal sulama ve bölgedeki işletmelerin temel etken olduğunu ifade etti. (İHA)
Pamukkale’de termal su debisi 30 yılda 3’te 2 azaldı
Pamukkale’de DSİ ölçümlerine göre jeotermal sistemdeki termal su kaynaklarının toplam debisi 1993 yılında 450 litre/saniye iken günümüzde 150 litre/saniyeye düştü.
Yorumlar
Trend Haberler

İzmir'de eski eş dehşeti: Sokak ortasında bıçaklayarak öldürdü

70 yaşındaki kocasının kurşunlarıyla hasta yatağında can verdi

İzmir'de feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

İzmir'de evden atılan aile ormana sığındı

Manisa'da kocası tarafından tüfekle vurulan kadın hayatını kaybetti

Manisa'da karı-koca kazada hayatını kaybetti

İZMAR'ın 12'nci şubesini hizmete açtı

İZBAN'da unutulan 40 bin TL sahibini bekliyor

İki gence mezar olan araç hurdaya döndü

Manisa'da öğrenci ve akrabalarından öğretmene çirkin saldırı